Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ungene har dilla. Hva sytten er en spinner?!

Spinnvilt.

FIDGET SPINNERS: En barneskole i Wisconsin, USA, forbyr elevene å ha med deg det populære leketøyet på skolen: - Det skaper mer kaos, og gjør barn ukonsentrerte. Video: CNN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte med at en kollega sendte en link til en helt uforståelig New York Times-sak: «Du hadde aldri hørt om dem før, men plutselig var de overalt. Svirrende på barnas fingre», åpnet saken. Tittelen? «Hvordan spinners ble rockeringen til Generasjon Z».

Jeg snudde meg mot ham med en uforstående mine. Hva var dette?

- Aner ikke! sa han.

- Men barna er helt gærne etter det og New York Times skriver om det. Det må da være en sak?

Det ble ingen sak. Ingen skjønte hva han snakket om.

To uker senere har det eksplodert. Spinners er overalt. Der man tidligere tilsynelatende bare kunne kjøpe dem på internett, og nesten ikke det en gang («Jeg ønsker meg en spinner, men de er UTSOLGT fra internett, mamma»), nådde spinnerne landets lekebutikker i uke 20. På vei til jobb i dag møtte jeg horder av skolebarn som spant i hånda. Men jeg må innrømme, etter å ha hatt en spinner i hus siden 16. mai, at jeg fortsatt ikke helt skjønner appellen, hvorfor denne nye dilla blir sammenlignet med jojo, rockering og pokemon-kort. For hva gjør den tretakkete lille dingsen, sånn rent bortsett fra å spinne?

Tilsynelatende ingenting!

Som alle dingsetrender er denne global. 12. mai kunne New York Post informere om at over 200 millioner spinners var sendt ut på det globale markedet. Den tidligere nevnte New York Times-artikkelen trekker opp tids-/livslinja til spinneren: Den ble oppfunnet av Florida-moren Catherine Hettinger tidlig på nittitallet, en «forferdelig sommer» da hun led av en muskelsykdom som gjorde det vanskelig å leke med sin lille datter. Den første spinneren ble laget av papir. Hettinger tok patent, men da en avtale med leketøysgiganten Hasbro gikk i vasken, utløp patentet i 2005 - uten at Hettinger fornyet den.

Hun tjener dermed ikke en krone på at verden nå har gått totalt i spinn.

Samtidig begynte småprodusenter å lage spinneren. Denne gangen som et hjelpemiddel til autistiske barn, for å motvirke stress og øke fokus.

I september i fjor kom gjennombruddet. Brødrene Matthew og Mark McLaughlin hadde startet en internettkampanje for å finansiere noe de kalte fidget cube, en boks man rett og slett bare klikker på. Det ble en hit, og plutselig satt de der med flere millioner dollar enn de hadde regnet med. Brødrene, som åpenbart så på fikling (fidgeting) som en gullgruve, gikk på jakt etter noe annet man kunne fikle med framfor mobil, penn, osv. De landet på spinneren, da det var noe man potensielt kunne fikle med på jobb.

23. desember publiserte magasinet Forbes saken: «Spinners er leken du må ha på arbeidsplassen i 2017».

Hypen var i gang. Først blant voksne, deretter eksploderte det totalt blant barn. I amerikanske aviser har foreldre og lærere okket seg i månedsvis allerede.

Her har det såvidt begynt. En rask telefon til lekebutikken på Storo-senteret i Oslo, der jeg kjøpte sønnens spinner 15.mai, viser at det allerede er tusenvis av spinnere i omløp i nærområdet.

Butikksjef Kaja Utengen forteller at «hun bare selger spinnere om dagen» og er i ferd med å bli utsolgt igjen.

–Det er helt sinnssyke tilstander!

Men lurer du fortsatt på hva en spinner er, hva den egentlig gjør, selv etter å ha lest denne kommentaren?

Slapp av, det gjør jeg også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!