VRAK PÅ BJØLSEN: Hverdagshistorie som du kan spinne videre på. Dette bildet sto på trykk i Dagbladet 5.juli 1956 og handler om en etterlatt bil som er til spott og spe.
VRAK PÅ BJØLSEN: Hverdagshistorie som du kan spinne videre på. Dette bildet sto på trykk i Dagbladet 5.juli 1956 og handler om en etterlatt bil som er til spott og spe.Vis mer

Telegram fra Bjølsen

Unger med naturlig ødeleggelseslyst

Gamle bilder gir rom til nye historier.

Kommentar

Nederst på side 2 i papiravisa finner du arkivglimt med bilder vi søker opp i vårt arkiv fra 1945 til 1970. Mange av fotografiene har aldri tidligere vært kopiert fra negativer eller langt mindre stått på trykk, men de fleste inneholder ei og annen hverdagshistorie selvsagt. Som dette fra 1956.

I arkivet var det særs lite informasjon å finne, annet enn at bildet var tatt på Bjølsen og at det var et bilvrak. Ikke navn på fotografen eller gutten som står med ryggen til.

Vi la det ut på Facebook og der var det mange som likte gjensynet av Bjølsen skole i bakgrunnen, mens en mente bildet var et bra plott hvis gutten snudde seg og det viste seg at han var zombie. En mente det var bilen som Bonnie and Clyde brukte.

Historien om bilen og gutten kunne ha stoppet her, og verden hadde fortsatt vært lykkelig ond, men noen ganger er det verdt å gå den ekstra vesle runden ved å søke i vårt avisarkiv (operativt via DB Pluss).

Og, her fant vi ut litt mer blant annet at bildet er tatt av vår nestor Johan Brun. Fotografiet sto på ei side der det også var innsendt et brev til Dagbladet fra Helge Seip, et dikt, med tegning, fra Rolf Jacobsen som heter «Utgravning» og et innlegg av velferdsoffiser major J. Klausen «Soldatenes familie – stebarn i samfunnet».

I tillegg en prat med «Oslos nyeste sangsensasjon Rosette Shaw» der journalisten er mest opptatt av at hun ikke er gift, og det står da også «ledig på markedet» under et fotografi av henne som sang og showet på Casino Non Stop Show. Men, tilbake til bilen og gutten og fotografiet som har en liten tekst som vi gjengir:

Vrak på Bjølsen. Utenfor Bjølsen skole står denne gamle bilen og blir mer og mer vrak for hver dag som går. Vakker er den ikke. Og den står der forlatt, til spott og spe, og mishandles av unger med naturlig ødeleggelseslyst. Eieren måtte da kunne få litt for skrapjernet om han varslet et firma i bransjen. Iallfall er det ikke pent å la den gamle kjerra stå slik, selv om han har slått vrak på henne».

Vi legger merke til den sobre språkføringen i notisen der vi blant annet likte formuleringen «mishandles av unger med naturlig ødeleggelseslyst». Hadde vi skrevet noe slikt i dag hadde det vært en mild leserstorm på nettet. I tillegg minst fire forskjellige pressgrupper for barns ve og vel og puter under armene hadde vært på banen. Det hadde kanskje gått så langt at vi måttet ha beklaget ordlyden, og deretter lagt oss paddeflate etter en opphetet debatt med sju bloggende mødre som ikke finner seg i slikt stigmatisering av samfunnets mest sårbare.

Ja, Dagsnytt 18 hadde vel også vært inne i bildet, derfor skriver vi ikke om barnas naturlige ødeleggelseslyst, men kanskje om de voksnes naturlige overbeskyttelseslyst av snørrungene. God St. Hans-aften, la ditt indre bål brenne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.