Ungjenter kopierer idolene

Røyke-risikoen øker med 80 prosent hvis helten fyrer opp på film.

Jenters røykevaner styres i stor grad av hvilke filmhelter de har, viser en undersøkelse ved University of California. De som digger røykende skuespillere, har nesten dobbelt så stor risiko for å bli nikotinavhengig selv.

- Når filmstjernene røyker - særlig i romantiske filmer - påvirker de jenter til å begynne å røyke, sier John Pierce ved universitetets avdeling for kreftforebygging.

I 1999 ba forskerne 3000 ikke-røykende ungdommer om å lage en 10-på-topp-liste over Hollywood-favorittene sine. Tre år seinere ble de spurt om de røyket. Hos jentene røyket 80 prosent flere blant de med helter som røyker på lerretet - sammenlignet med de som foretrakk skuespillere som sjelden ble sett med sigg på skjermen.

Guttene lot seg ikke påvirke. Deres actionhelter har det for travelt med å gå berserk til å røyke, melder avisa The Globe and mail, ifølge Expressen.

Dårlige nikotin-forbilder er blant andre Brad Pitt, Sandra Bullock, Leonardo DiCaprio, Winona Ryder og Demi Moore. Bedre innflytelse har Julia Roberts, Michelle Pfeiffer og Tom Cruise.

<B>SEXY Å RØYKE: Gina Gershon viser at Høybråten ikke udelt har rett når han snakker om røykingas forbannelse.
<B>TØFT Å RØYKE: Brad Pitt er ofte å se med siggen i munnvika. Derfor får ungjentene også lyst til å patte på nikotin-pinnene.