Unik dans med hjul

- Rullestolen er ikke noen begrensning i det hele tatt, sier Tone Pernille Østern. Hun er kunstnerisk leder i det profesjonelle dansekompaniet Inclusive Dance Company.

TRONDHEIM (Dagbladet): I morgen har de premiere på den spennende forestillingen «På føtter, på hjul» i Olavshallen i Trondheim, der en av danserne er funksjonshemmet. Seinere er det planen å vise oppsetningen flere andre steder i landet.

Utforsker

- Men forestillingen handler ikke om funksjonshemming. Vi ønsker å utforske menneskers forhold til hjul, sier Østern.

I tillegg til rullestolen dukker sykkel og rulleskøyter opp i dansen. Funksjonsfriske settes i rullestolen, og den funksjonshemmede danseren Carl Manngård er mye nede på gulvet uten rullestol.

- Jeg begynte å jobbe med denne ideen i Sverige, sier Tone Pernille Østern. Hun gikk Danshögskolan i Stockholm og kom i kontakt med Manngård i forbindelse med at hun koreograferte dansekompaniet DansAllt.

Muligheter

- Carl hadde ikke danset før det, men han var veldig interessert i dans. Jeg begynte å improvisere med ham og fikk laget en forestilling, sier Østern, som hadde lyst til å følge opp dette samarbeidet.

- Jeg synes det er veldig fascinerende å oppdage at Carl har muligheter som vi andre ikke har. Han har sin helt egen kropp som tilfører dansen veldig mye.

Tone Pernille Østern kom til Trondheim sammen med studievennen Arnhild Staal Pettersen fra Danshögskolan. De etablerte Inclusive Dance Company i august i fjor.

Underviser

Ved siden av å sette opp danseforestillinger, underviser de i scenisk dans for voksne nybegynnere og profesjonelle.

- Det er ikke særlig mange muligheter til å jobbe både som utøvende danser og danselærer i Trondheim, så vi fant ut at vi måtte starte noe eget, sier Tone Pernille Østern.

I tillegg til Manngård og Staal Pettersen er frilansdanserne Marit L. Solberg og Pia I. Larsen med i forestillingen «På føtter, på hjul».