Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unik mulighet til å sikre ulven

Ulven er en del av vår natur, og da må vi også gi den et stykke av Norge.

ULVENS OVERLEVELSE: - Skal vi bare tillate litt over tjue ulver i Norge, mener WWF at de må få et prioritert område hvor de kan leve - om vi skal sikre deres langsiktige overlevelse, skriver Tine Marie Hagelin. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
ULVENS OVERLEVELSE: - Skal vi bare tillate litt over tjue ulver i Norge, mener WWF at de må få et prioritert område hvor de kan leve - om vi skal sikre deres langsiktige overlevelse, skriver Tine Marie Hagelin. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROVDYR: Hovedstadsfolket har denne våren fått oppleve ulv på nært hold, både på Nesodden og i Østmarka. Å se vill ulv i norsk natur er en sjelden opplevelse, og det gleder WWF at slike møter er blitt omtalt som spennende, ufarlige og ikke minst positive. Ulvesonen trygget ulvens ferd innom hovedstaden, og lot den vandre inn i Sverige i ro og fred.

Samtidig er WWF bekymret for ulvens framtid i norsk natur. Den er et av Norges mest sjeldne og kritisk truede rovdyr. Det lever faktisk mindre enn 25 helnorske ulver i landet vårt. Snart blir det avgjort om den politisk bestemte ulvesonen skal fjernes eller ikke. WWF har sammen med Foreningen Våre Rovdyr, Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender sendt våre innspill til ulvesoneutvalget hvor vi krever at ulvesonen opprettholdes og utvides i nord til også å inkludere deler av Rendalen.

En kan undre seg over hvorfor en miljø- og naturvernorganisasjon går i bresjen for å beholde en menneskeskapt ulvesone, i stedet for å ønske ulven velkommen over hele landet. I utgangspunktet er ikke WWF tilhenger av soneinndelinger, hvor man plasserer rovdyra i et område som er definert av politiske streker på kartet. Slike menneskeskapte grenser er ikke forståelig for andre arter, så det er ikke overraskende om ulven plutselig befinner seg utenfor sitt tildelte område. I dag er deler av Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold ulvens territorium, hvor den i alle fall på papiret er fredet. Men trår den feil, bokstavelig talt, er den plutselig fredløs.

Det er nettopp her ulvesonen kommer inn i bildet. Skal vi bare tillate litt over tjue ulver i Norge, mener WWF at de må få et prioritert område hvor de kan leve - om vi skal sikre deres langsiktige overlevelse. Det er politisk bestemt at ulven skal ha en plass i norsk natur, noe som er forankret i både naturmangfoldoven og internasjonale forpliktelser. Dagens ulvesone er ikke bare liten, den har siden ulven ble fredet i 1971 skrumpet inn fra å dekke hele landet til å utgjøre en liten flekk på norgeskartet.

Ulvesoneutvalget har nå en unik mulighet til å sikre ulvens overlevelse i norsk natur, og WWF oppfordrer utvalget til å lytte til vårt forslag om også inkludere deler av Rendalen som ulvesone. Ulven er en del av vår natur, og da må vi også gi den et stykke av Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!