Unikt ensemblebrygg

Med «Outstairs» fortsetter Christian Wallumrød Ensemble å være en av de mest originale stemmene i norsk musikkliv.

UNIKT: Christian Wallumrød Ensemble har spilt konserter i USA og Canada i forbindelse med utgivelsen av «Outstairs», og spiller i Østerrike i dag. Fra v. Wallumrød, Eivind Lønning, Tove Törngren, Gjermund Larsen, Per Oddvar Johansen og Espen Reinertsen. FOTO: CHRISTOPHER TRIBBLE / ECM RECORDS.
UNIKT: Christian Wallumrød Ensemble har spilt konserter i USA og Canada i forbindelse med utgivelsen av «Outstairs», og spiller i Østerrike i dag. Fra v. Wallumrød, Eivind Lønning, Tove Törngren, Gjermund Larsen, Per Oddvar Johansen og Espen Reinertsen. FOTO: CHRISTOPHER TRIBBLE / ECM RECORDS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Christian Wallumrød Ensembles skiftende besetninger er solid dokumentert på ECM-albumene «Sofienberg Variations» (2003), «A Year From Easter» (2005), «The Zoo Is Too Far» (2007) og «Tabula Suite Lugano» (2009).

På årets «Outstairs» er Espen Reinertsen (tenorsaksofon) og Tove Törngren (cello) nykommere, og spiller sammen med fiolinist Gjermund Larsen og trompeteren Eivind Lønning samt de to originalmedlemmene Per Oddvar Johansen (trommer, vibrafon) og Wallumrød selv (piano, lekepiano, harmonium).

LEDER:  Christian Wallumrød har ledet sitt ensemble i mer enn 10 år og kommer nå med album nummer fem. FOTO: CHRISTOPHER TRIBBLE / ECM RECORDS.
LEDER: Christian Wallumrød har ledet sitt ensemble i mer enn 10 år og kommer nå med album nummer fem. FOTO: CHRISTOPHER TRIBBLE / ECM RECORDS. Vis mer

Kapellmesteren har komponert all musikken, mens arrangementene er utført innen ensemblets rekker.

WALLUMRØD setter det hele i gang med prosesjonsaktige pianoakkorder før musikerne glir nesten umerkelig inn i en komposisjon med en rekke pauser som stoppeffekter. De siste taktene låter som Vivaldi litt ute av vater, og når neste låt, «Bunadsbangla», drar harmoniumdrevet av gårde på et svingende New Orleans-mambo/shufflebeat, kan det virke som om Wallumrød staker ut en mer tradisjonell, melodiforankret retning for ensemblet.

CHRISTIAN WALLUMRØD ENSEMBLE: Stadig et sammensatt brygg ulikt alt annet.
CHRISTIAN WALLUMRØD ENSEMBLE: Stadig et sammensatt brygg ulikt alt annet. Vis mer

Men en rekke kortere, klangkaleidoskopiske stykker viser at Wallumrød stadig tenker musikk på sin helt egen måte.

Han fortsetter å forene bedehus, jazzklubb, kappleik og eksperimentell samtid i et brygg så slående originalt at det framstår som verneverdig ennå før det er ferdig utviklet.

DEN finske pianisten Alexi Tuomarila (f.1972) har lenge vært en stigende stjerne på den europeiske jazzhimmelen. Selv i det selvforsynte USA har enkelte, som Brad Mehldau, sunget Tuomarilas pris, og «Seven Hills», finnens nye trioalbum, vil nok bidra til ytterligere Tuomarila-buzz i fora der jazzfolk omgås med det evige «Men har du hørt...?» som aldri hvilende spørsmål.

Som på det utmerkede Jazzaway-albumet «Constellation» (2006) utgjør Mats Eilertsen (kontrabass) og Olavi Louhivuori (trommer) resten av Alexi Tuomarila Trio også denne gang.

ALEXI TUOMARILA TRIO:To finner og en nordmann på vei mot noe stort.
ALEXI TUOMARILA TRIO:To finner og en nordmann på vei mot noe stort. Vis mer

Finnene er også med i Eilertsens SkyDive-band, og helt fra de første taktene er det hørbart at de tre musikerne er godt samspilt. Naturlig nok trer Tuomarila ofte fram i front med sine teknisk strøkne og innholdsrike kor, og både da og i ensemblepregede forløp finner Eilertsen og Louhivouri sine posisjoner i fellesveven med dynamisk kløkt, melodisans og driv, og en autoritet som er velsignet løsrevet fra fort/høyt-syndromet.

Tuomarila og Louhivouri deler broderlig på komponistkrediten med fire låter hver, mens Eilertsen bidrar med albumets korteste låt («Miss»). Grunnstemningen i albumet er svakt melankolsk og «nede», men det koker likevel friskt i både soli og samspill flere ganger, i et uttrykk som bærer i seg mye av det beste fra både amerikansk og europeisk jazztradisjon: Sterk, offensiv individualisme i kreativ forening med finstemt kollektivfølelse.

HAKK i hæl med Lage Lunds «OWL Trio»-album kommer «Foolhardy», en kvartettinnspilling der den New York-bosatte gitaristen fra Skien spiller egne komposisjoner og tre standarder i skarpt selskap med pianist Aaron Parks, bassist Ben Street og trommeslager Bill Stewart.

Håndverket er som forventet aldeles upåklagelig.

LAGE LUND: Helprofft og godt, uten å være Lage Lunds beste.
LAGE LUND: Helprofft og godt, uten å være Lage Lunds beste. Vis mer

Men siden Lund ved denne anledning er en mer imponerende gitarist enn låtskriver, iallfall i mine ører, holder jeg en ørliten knapp på «OWL Trio» hvis jeg uheldigvis måtte velge mellom den og «Foolhardy».

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer