Unikt seriealbum om franskmenn i tysk fangenskap under krigen

Wandrups utvalgte: Tardis mesterverk ute på norsk.

MAKELØST: Jacques Tardi er en av Frankrikes største seriekunstnere. Her har han tegnet seg selv (til venstre) inn i historien om faren, som var stridsvognfører i kampene med Tyskland, men ble tatt og ført til en fangeleir ved Stettin der han satt i fem år. Tegning fra boka
MAKELØST: Jacques Tardi er en av Frankrikes største seriekunstnere. Her har han tegnet seg selv (til venstre) inn i historien om faren, som var stridsvognfører i kampene med Tyskland, men ble tatt og ført til en fangeleir ved Stettin der han satt i fem år. Tegning fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: Jacques Tardi (69) er en av Frankrikes største seriekunstnere. Hans stil er særpreget og gjenkjennelig, med tydelige figurer og en realisme framkalt med en virtuos form for skyggelegging.

Tardi gjør grundige studier, enten han lager serier av verkene til krimforfattere som Leo Malet og Jean Patrick Manchette eller han forteller sine egne historier.

Spesielt har Tardi vært opptatt av de to verdenskrigene. Hans bestefar deltok i skyttergravene på Vestfronten, og hans far var stridsvogfører under andre verdenskrig.

René Tardi ble tatt til fange under kampene i 1940 og tilbrakte flere år i fangeleiren Stalag IIb, som er tittelen på det personlige mesterverket med samme navn, som nå foreligger på norsk, oversatt av Alexander Leborg.

Et fabelaktig album, med en innledning som røper at dette er et familieprosjekt. Både Tardis kone Dominique Grange og hans barn Oscar og Rachel har bidratt med research og kunstnerisk bearbeidelse.

I selve serien trer Jacques Tardi selv inn i tegningene som liten gutt. Han følger faren gjennom krigsåra og stiller ham de spørsmålene han aldri fikk svar på mens faren var i live.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer