Unionsborgerskap - bare nye klær?

EUs selvbilde er i endring. Behovet for et felles verdigrunnlag tvinger seg fram, ikke minst på grunn av utvidelsen mot øst. De nye medlemslandene vil ha et skrikende behov for økonomisk støtte, som bare vil komme dersom EU-befolkningen er parat til å dele skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men solidaritetens grunnlag er spinkelt, og oppslutningen om EUs politikk blant folk flest må fostres. For når EU pålegger plikter vil folk naturlig nok spørre med hvilken rett EU kan kreve oppslutning og offer. EUs verdigrunnlag må derfor fram i dagen.

For å øke befolkningens tillit og oppslutning står valget mellom nasjonsbygging av klassisk type, eller unionsborgerlinjen: å bygge på et smalere fellesgods av politisk kultur og rettsregler om likeverd og statsborgerskap. Kritikerne hevder at det første er betenkelig og usannsynlig, mens det andre er utilstrekkelig.

Nasjonsbyggerne mener at EUs innbyggere må oppleve seg som medlemmer av en nasjon. EU må bygge på den felles historien, fellesverdiene og sporene av et europeisk «folk», for å fremstå som virkeliggjøringen av den europeiske idé. Men denne strategien vil ikke føre fram, frykter mange, av tre grunner. Medfølelsen må strekkes for langt om den skal dekke hele det europeiske kontinent. Nasjonalfølelsen kan ikke gro uten et europeisk offentlig rom, uten felles språk, medier, partier og pensum. Og i tillegg vil dagens stater stritte mot, fordi lojalitetsbåndene mellom innbygger og nasjonalstat trues.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.