Unionsutløsningen

Det er lettere å stoppe 30 kilo hasj enn The Cumshots.

–KAN DU KJØRE oss dit man drar for å kjøpe hasj? Ole Petter «El Doom» Andreassen og Kristopher «Max Cargo» Schau flirer i taxibaksetet. De er på vei til sin mest omstridte spillejobb. Union MC på Nesttun utenfor Bergen er mest kjent for anklager om kidnapping, voldstrusler, ulovlige våpen og narko. Mye narko. I begynnelsen av februar ble 30 kilo hasj beslaglagt like ved Unions eiendom. Tre klubbmedlemmer ble arrestert. Likevel fortsetter taxien forbi Midtun skole, forbi Garnhuset, Barneboden og inn til høyre over den lille elva. Plutselig er The Cumshots der bergenspolitiet innstendig har bedt dem om ikke å være. Hos verstingene i Union MC.

–Dritfett, dette kommer til å bli kjempebra. Kristopher Schau strekker sitt lange, tatoverte legeme mot overvåkningskameraet i bakgården. Ut av klubbhuset kommer schæferen Orax og Jan Ove. Han er svær med langt lyst hår, skinnvest, treningsbukse, men uten etternavn. Han virker litt skummel. Helt til han får øye på Tommy «Tom Shlong» Hjelm:

–Neimen, er du så fyllesyk? Jeg kan lage speilegg og bacon, jeg.

NOEN MINUTTER seinere tråkker vi inn i Union MCs helligste. Den store tre-etasjers bygningen er møteplass for motorsykkelklubbens åtte medlemmer. Tre av dem bor der fast , eller, bare to nå for tiden. Tredjemann er varetektsfengslet mistenkt for å være bakmann i transporten av nok hasj til å gjøre hele Bergens studentmiljø steine. Det lukter grønnsåpe og speilegg. På kjøkkenet svinser, han gjør faktisk det, bikeren Ove omkring som Mor Godhjerta med stekespade i høyrehånda. Serverer rød og god saft. Rundt bordet sitter fem lykkelige rockemusikere med egg og ketchup i munnviken.

–Dritfin backstage. Fineste vi har hatt, fastslår Schau. For det er fint hos Union MC. Ryddig og ordentlig. Støvfrie kroker. På baderommet kan du nesten speile deg i flisene. Vasken er fri for skjeggrester, toalettet fritt for kjønnshår. Doringen ligger til og med nede. Hvert klubbmedlem har egen hylle med sirlig orden. Elektronisk tannbørste og tannkrem, after shave og deo. Mens MC-gutta tar oppvasken og lar filla fare med feminine bevegelser over kjøkkenbenken, lopper The Cumshots hverandre for hyra over 50 slag Black Jack.

–VI SKAL SPILLE for folk som har blitt arrestert, ikke dømt. Madrugada spilte for Norges mest kjente massemorder, Kristin Kirkemo, uten å få pepper for det. Jeg skjønner det ikke. Kristopher Schau rister på hodet. Den siste uka har han vært på trykk i lokalpressen og rikspressen nesten daglig. Alt på grunn av kveldens avslutningskonsert. Den siste i årets Bergensturne, åtte konserter på sju dager. Sprøtt, men ikke noe mot det som skjedde på Tysklandsturneen uka før.

–Fy faen! Har du ikke hørt om det? Vi spilte i en liten by i Øst-Tyskland. På nachspielet møtte vi en Turboneger-fan. Han jobbet som graver på gravlunden og skrøt av at han hadde en ekte hodeskalle hjemme. Hodet til brannmannen Robert Mathias som døde i 1982. Han fortalte at det hadde vært et helvete å få skilt topplokket på fyren fra resten av kroppen. Men han hadde greid det, og nå lurte han på om jeg ville ha hodeskallen. 30 minutter senere satt jeg med en silkeforet skoeske med en brun hodeskalle oppi. Nå står den ved siden av komfyren hjemme på Grünerløkka.

NÅR MØRKET SENKER seg over Union MC begynner blandingen av kortspillet Black Jack og brigg å gi resultater. Christian «Chris Bartender» Svendsen taper tusen spenn. Kristopher Schau hyler «fitte» og «rævhøl». Tommy Hjelm mister humøret. Han er sur og har mest lyst å være et helt annet sted.

–Jeg tenker bare på søvn, sier Hjelm.

–Jeg trenger bare en dusj, forteller lydmann Espen.

–Og littegrann puling, avslutter Hjelm.

Jan Ove fra Union MC lener seg inn til kjøkkenbordet.

–Tequila, eller? Jeg har hørt et rykte om at dere liker det.

–Ja, jøss!

–Og så er det bare å forsyne seg i baren.

–Fy faen for en luksus! Vokalist Schau leser etiketten på Tequila-flasken.

–Matador...

–Matador er en pornofilmserie som handler om rævpuling, fastslår gitarist Hjelm.

–Den har jeg, sier trommeslager Svendsen og gliser.

MED PÅ BERGENSTURNEEN, men ikke grisepraten, er Sylvia Kochanska, student ved kunstakademiet i Trondheim. Hun så gutta på en konsert i bartebyen og fikk lyst til å dokumentere deres «spesielle energi» med fotoapparatet. Resultatet vil hun helst stille ut på et eller annet fint museum. Mest inntrykk gjorde konserten på Blue Velvet. Kristopher knuste et ølglass i pannen. Dagen etter ringte Schau til meg:

–Magnus; er du min Magnus, han som skal til Bergen?

–Jepp, jeg er din Magnus.

–Fy faen. Du skulle vært her i går. Det var helt sinnsykt. Jeg knuste et glass i panna, og så sprakk hele dritten. Jeg fikk så mye blod i øynene at jeg ikke kunne se. Det ser så forferdelig vilt ut. Som om jeg har blitt knivstukket i panna. Vi har et bilde av meg like etterpå, det skal være coveret på vår neste skive!

Debutalbumet til radiomann Schau, alarmmontør Svendsen og deres tre arbeidsledige kompiser har solgt 5.000 eksemplar i Norge, og 10.000 i USA. The Cumshots er også regjerende verdensmestre i rock fra fjorårets VM i Bilbao. Men på Nesttun ser det lenge ut til at det skulle bli flere på scenen enn i salen.

–Vi har jo hatt en jævlig pågang, men så fikk vi ikke godkjent bruksendring på lokalene. Så da måtte vi si at konserten kun var for MC-folk for at ikke politiet skulle stoppe oss. Så nå blir det bare en kompisfest for oss og vennene våre, sier Jan Ove, fremdeles uten etternavn.

–POLITET KOMMER MED MP5, finlandshetter og lasersikter. De sier aldri et ord og plutselig står jeg der med en rød prikk midt i panna, sier Jan Ove og setter seg ned ved kjøkkenbordet.

–Fy faen. Hvor mange ganger har purken vært her, undrer gutta i bandet.

–Tre ganger på to år. Og de finner aldri noe. Kanskje fem gram hasj, et gram amfetamin og en pille på tilsammen 30 mennesker på fest. –Og de 30 kiloene med hasj?

–Det ble tatt på utsiden av vår eiendom. To av våre medlemmer, og ett prøvemedlem er mistenkt i saken. Men jeg aner ingenting om hvor hasjen kommer fra, eller hvem som skulle ha det. Under den største aksjonen sto inngangsdøren åpen, likevel knuste politiet den. Jeg sprang for harde livet. De er jo bare småunger. Jeg sa at nå tar dere fingeren bort fra avtrekkeren før dere skyter meg i låret.

STEMNINGEN ER GOD og Jan Ove mener det er på tide med håndbak. Schau rekker fram høyrehånden. Og taper. Jan Ove rekker fram venstrehånda. Og taper. Men før Kristopher får reist seg, står neste utfordrer klar.

–Jeg har vært drita i to uker, prøver Schau seg.

–Jeg har vært drita i tre år. Bare spør de der borte, svarer mannen.

Og taper med begge hender.

DET ER TID FOR KONSERT. Halvparten av de drøye 50 i salen har skinnvest og MC-logo på ryggen. Resten er en salig blanding av øltørste ungjenter og lokale helter. Røyken ligger som et lavt skydekke i lokalet. Og det er ikke Prince Mild alt som lukter. Det var heller ikke lukten av Prince Mild politiet fikk ferten av ved MC-klubbens lokaler for noen uker siden. Etter hasjbeslaget gikk politiet ut i pressen og ba The Cumshots om å avlyse konserten. Men nei. Bandet har tvertimot en høne å plukke med politiet. Kristopher Schau trekker pusten, går mot mikrofonen og brøler:

–Politiet beslagla hyra vår her for noen uker siden! Gudene vet hvordan betalinga skal foregå nå.

UNIONSFEST:</B> Politiet ville ikke at Cumshots skulle spille hos Union. Men det er ikke lett å stoppe Schau & Co.
RØYK, ØL OG SKINNVEST</B> Livet på veien er herlig. Cumshots rocker Bergen og drar til på hos MC-klubben Union.
LØPETID: Ingen i The Cumshots kommer uskadet fra en konsert med seg selv. F.v arbeidsledige Ole Petter «El Doom» Andreassen (gitar), radiomann Kristopher «Max Cargo» Schau (vokal), alarmmontør Christian «Chris Bartender» Svendsen (trommer), arbeidsledige Tommy «Tommy Dean» Reitan (bass) og arbeidsledige Tommy «Tom Shlong» Hjelm (gitar).
GIR JERNET:</B> Cumshots rocker seg sjøl i knestående.
MANN MOT MANN: Jan Ove uten etternavn knuser Kristopher med høyrehånda i håndbak. Etterpå klager Schau: –Hørte du knekket? Nå forstua jeg hånda. Det var ikke noe gøy. Fy faen så vondt det gjør i brystet, herregud!