EMI-STJERNE: Marit Larsen er en av den norske avdelingens største stjerner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EMI-STJERNE: Marit Larsen er en av den norske avdelingens største stjerner. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Universal kjøper opp EMI

Uviss skjebne for selskapet til norske stjerner som Marit Larsen, Sivert Høyem og Hellbillies.

Flere nettsteder, blant annet anerkjente Rolling Stone Magasine, skriver i kveld at verdens største plateselskap, Universal, har kjøpt opp artistdelen av konkurrenten EMI.

Internasjonalt betyr det at Universal har kapret rettighetene til musikken til artister som Beatles, Pink Floyd og Radiohead. Prislappen var på 1,9 milliarder dollar, eller snaue 10,8 milliarder kroner.

Norske stjerner
Her hjemme har EMI vært et veldrevet selskap med flere store artister - som Marit Larsen, Sivert Høyem, Hellbillies, Lene Marlin, DumDum Boys og Susanne Sundfør.

Hva som vil skje med artistene hos EMI Music Norway er høyst uvisst, men det er sannsynlig at det kan bli en slanking av stallen hvis selskapet slås sammen med Universal.

Sony får også en bit
Da plateselskapene Sony og BMG slo seg sammen i 2004 (de er siden blitt splittet opp igjen), fikk det konsekvenser for en rekke av de norske artistene som var signert til selskapene.

THE BEATLES: Universal har sikret seg selve indrefileten i pophistorien - Beatleskatalogen.
THE BEATLES: Universal har sikret seg selve indrefileten i pophistorien - Beatleskatalogen. Vis mer

Avtalen innebærer også at EMIs publishingdel (som jobber med tekstforattere og komponister), blir solgt til en investorgruppe med musikkforlaget Sony/ATV i front.

EMI har vært i spill i lengre tid. Siden februar i år har det vært i eie hos finanskonsernet City Group, som overtok selskapet fra investeringsselskapet Terra Firma - ledet av den fallerte forretningsmannen Guy Hands. Terra Firma kjøpte selskapet i 2007, med et lån fra Citygroup som tilslutt altså ble for tungt å bære.

EMIs norske sjef, Bjørn Rogstad, ønsker ikke å gi noen kommentar på det nåværende tidspunktet.

LANG FARTSTID: Både Sivert Høyem og hans gamle band Madrugada har vært signert til EMI. Foto: Hilde Mesics Kleven
LANG FARTSTID: Både Sivert Høyem og hans gamle band Madrugada har vært signert til EMI. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer
STJERNESKUDD: Susanne Sundfør er en av artistene som norske EMI har dyrket fram. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
STJERNESKUDD: Susanne Sundfør er en av artistene som norske EMI har dyrket fram. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer