Universal trekker seg fra iTunes?

Vil ha ny kontrakt. Hva skjer med artistene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forrige uke annonserte Universal Music at de ikke kommer til å fornye årskontrakten med Apples iTunes, skriver New York Times.

Istedet ønsker Universal å inngå en avtale der de kan selge iTunes én og én artist, en avtale der de også kan få muligheten til å fjerne låter fra musikkbutikken, i tilfeller der partene ikke blir enige om pris eller vilkår.

Universal Music, med artister som U2, Gwen Stefani og Amy Winehouse i stallen, er verdens største plateselskap.

Ifølge New York Times kan avgjørelsen om å la de gamle kontraktforholdene løpe ut være et tegn på at det dårlige forholdet mellom Apple og platebransjen har nådd kokepunktet.

Det er fire år siden iTunes ble lansert og flere musikkbransjeaktører har blant annet klaget over dårlig utvalg og altfor lave priser.

Hvis Universal velger å fjerne hele musikkatalogen sin fra iTunes betyr det, ifølge Nielsen SoundScan, at Apple i USA i praksis går glipp av hver tredje nyutgivelse.

Samtidig utgjorde det digitale musikksalget gjennom iTunes femten prosent av Universals inntekter i første kvartal i år.

Ifølge Billboard kommer Universals iTunes-utspill samtidig som bransjen venter på Amazons nye nedlastingsservice. Det er er forventet at den nye musikkbutikken kommer til å ta en god jafs av iTunes markedsandeler.

GWEN: Hvis Universal trekker seg fra iTunes kan det gå utover sterke singelartister som Gwen Stefani. Foto: SCanpix
GWEN: Hvis Universal trekker seg fra iTunes kan det gå utover sterke singelartister som Gwen Stefani. Foto: SCanpix Vis mer

Utspillet kommer også samtidig med Apples lansering av den nye iPod-telefonen, iPhone, i helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer