Universitet i glasshus

Ingress

Meninger

Styret for Universitetet i Oslo skal i dag, i et ekstraordinært møte, drøfte forslaget om å avbryte prosjektet for et nytt veksthus i tilknytning til den botaniske hagen på Tøyen. Universitetets ledelse har uten begripelig begrunnelse anmodet Kunnskapsdepartementet om at planene blir skrotet, og at det utlyses en ny arkitektkonkurranse. Det nye standpunktet er kommet overraskende på både departementet, Statsbygg og de fagansvarlige på Universitetet, aktører som nå skal settes til side.

Ifølge saksdokumentene for dagens styremøte er prosjektet utdatert som følge av ny forskning og ny kunnskap om materialer og energisystemer. Dessuten er regnskogsproblematikken blitt mer akutt, og bør gis høyere prioritet i et vitensenter som tar sikte på et bredt publikum.

Om dette er å si at prosjektet har vært under bearbeiding de siste fire år. Så seint som sist høst roste direktøren ved museet prosjektet opp i skyene. Det sier seg selv at bygg som skal huse forskere og gjenstander for vitenskap, vil utsettes for forandringens vinder. Nå er regnskog aktuell. Om noen år kan det være tundraen. Den er også i dramatisk utvikling som følge av klimaendringene. Ifølge både arkitekt og prosjektledelse er det tatt høyde for alle krav fra UiO. Prosjektet er oppdatert fram til 2012. Når universitetsledelsen i sakspapirene skriver at prosjektet er 15 år gammelt, er det feil.

Universitetet må selv definere hva slags utstyr det trenger for å ivareta sine funksjoner. Men bydel Tøyen er også et område som er underlagt politiske hensyn. Veksthuset inngår i det kompromisset som sikret Lambda som Munch-museum i Bjørvika. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen spilte en vesentlig rolle for å hale kompromisset i land. Det er også brukt 50 millioner kroner på prosjekteringen. Hvis departementet og UiO kan se bort fra slike summer, står det sannelig ikke dårlig til med noen av dem.

Prosjektet har hatt topprioritet for UiO, og tilfeldigheter gjorde at byggingen ikke er i gang. Det ville altså ha blitt et utidsmessig veksthus. Det er det ikke lett å forstå for skattebetalerne. UiO står foran nye store byggeprosjekter. Hvor troverdige blir de, når et begrenset prosjekt som veksthuset får slik behandling?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.