Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Universitet og demokrati

UNIVERSITETSDIREKTØR

Kåre Rommetveit gir i Dagbladet lørdag 23.10 inntrykk av at mitt innlegg om endringene av universitetenes ledelsesform 21.10. primært indikerer min manglende evne til å lese innenat, samt manglende anstendighet, siden jeg kunne insinuere at UiBs styremøte var lagt utenbys for å unngå demonstrasjoner. Rommetveit utelater imidlertid at disse intellektuelle og moralske skavankene synes utbredt i foruroligende grad ved institusjonen han leder: Saksframlegget om ledelsesformer ved UiB vakte omfattende oppstandelse og avstedkom et protestopprop undertegnet av to dekaner, en tidligere rektor og framstående fagfolk fra samtlige fakulteter. Alle disse, og alle de ansatte de representerte, oppfattet saksframlegget slik jeg gjorde. Rommetveit bør neppe frakjenne så mange dyktige medarbeidere leseevnen. Dermed gjenstår to muligheter: Enten har han formulert seg vesentlig mer uklart enn han burde, eller så foreligger det reell uenighet.

Min antydning av at styremøtet var lagt ut av byen for å unngå demonstrasjoner beklager jeg gjerne. Plasseringen var bestemt lenge før det forelå en dagsorden. Men saken er at svært mange oppfattet valget av møtested slik jeg gjorde. Jeg prøvde under tidspress å kvalitetssikre innlegget mitt ved å la erfarne kolleger ved tre forskjellige institutter lese det i utkast. Ingen stusset over setningen om styremøtets plassering! Det mest interessante her er altså ikke min (u)anstendighet men at tvil omkring ledelsens anstendighet er så utbredt.

ALT DETTE

indikerer at det er blitt for stor avstand og for lite samtale mellom styrende og styrte. Kåre Rommetveit, som jeg i alle år har oppfattet som en sympatisk og dyktig leder, burde sette i gang høyttenkning om hvordan universitetet kan utvikle en fungerende intern offentlighet. Indre demokrati er nært forbundet med institusjonens demokratiske funksjoner i samfunnet for øvrig. Om ikke blårussen i departementet forstår dette, så har i alle fall Rommetveit som tidligere forsker på området gode forutsetninger for innsikt og adekvat handling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media