LEDER

Foretaksmodellen bør revurderes:

Universitetene er ikke foretak og bør ikke drives som foretak

Den foreslåtte modellen kan gi mindre og ikke mer frihet.

ANSVARLIG: Statsråd Iselin Nybø (V) må ta grep om organiseringen av universitetene. Foto: NTB Scanpix
ANSVARLIG: Statsråd Iselin Nybø (V) må ta grep om organiseringen av universitetene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er femten år siden Ryssdal-utvalget foreslo at norske universiteter i større grad burde drives som selvstendige selskaper, og akademikerne grep sporenstreks til fakler og høygafler. Kanskje trodde de at den kontante reaksjonen gjorde at forslaget ble lagt vekk nærmest for godt, men nå vurderer regjeringen på ny å organisere norske institusjoner for høyere utdanning etter en foretaksmodell. Det er neppe noen god idé.

Nå er det slik at rektorene ved universitetene i noen grad er åpne for forslaget. De ønsker seg større handlingsrom og frihet, men det er verdt å merke seg at handlingsrommet de ser for seg at den nye modellen kan gi dem, i hovedsak er økonomisk, ikke akademisk. En omorganisering som den som er på bordet, er god for administratorer, ikke for forskere.

Et fyndord som trekkes fram i forbindelse med en omorganisering er «uavhengighet». Da må en spørre seg om hva det er man skal være uavhengig eller avhengig av. Det er viktig med robuste universiteter som ikke lar seg diktere av trender eller umiddelbare behov, men som kan ivareta og videreutvikle kunnskap som ikke er etterspurt her og nå, til høsten eller til neste år, men som likevel er viktig å ha.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer