FOR DE SOM HAR RÅD: Jeg er redd for at forslaget fra visedekan Kristin Vinje og professor Ella Idsøe, fører til at dette eliteprogrammet bare vil være for dem som kan ta seg råd til det, skriver innsenderen. På bildet, forsknings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø, på besøk på universitetet på Blindern. Foto: NTB Scanpix
FOR DE SOM HAR RÅD: Jeg er redd for at forslaget fra visedekan Kristin Vinje og professor Ella Idsøe, fører til at dette eliteprogrammet bare vil være for dem som kan ta seg råd til det, skriver innsenderen. På bildet, forsknings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø, på besøk på universitetet på Blindern. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Utdanning

Universitetet i hundremetersskogen

Når én gruppe gis ekstra ressurser, vil en nødvendig konsekvens være at andre grupper får mindre.

Meninger

Kristin Vinje og Ella Idsøe skriver i Dagbladet 11.12. om Universitetet i Oslos innføring av såkalte Honours-programmer, også kalt eliteprogrammer. Dette er studieprogrammer som etter sigende skal stimulere de aller beste studentene til å studere ved UiO.

Håkon Randgaard Mikalsen.
Håkon Randgaard Mikalsen. Vis mer

Forfatterne har hentet inspirasjon fra eventyr når de har utviklet disse programmene. Det virker også som de opererer i et slags Ole Brumm-univers, hvor de later som det er mulig å kunne satse på topp og bredde samtidig. Et «ja takk» til både melk og honning.

Problemet er bare at når én gruppe gis ekstra ressurser, vil en nødvendig konsekvens være at andre grupper får mindre.

Vi spør oss om Vinje har planer om å ansette flere professorer for disse studentene? Det skriver hun ingenting om. Er det planer om å sørge for ekstra infrastruktur for disse studentene? Det skriver hun heller ingenting om. Grunnen til dette er nok at den ekstra oppfølgingen de gode studentene vil få, vil gå ut over tilbudet for de nest beste studentene, de vanlige studentene eller de svakeste studentene.

Jeg er redd for at forslaget fører til at dette eliteprogrammet bare vil være for dem som kan ta seg råd til det. Vi har utfordringer med at høyere utdanning reproduserer økonomiske forskjeller, og innføringen av slike eliteprogrammer vil ytterligere bidra til dette.

Behovet for folk med høyere utdanning kommer til å bli større. Det er en styrke med et stort mangfold blant dem som har høyere utdanning.

Dette innebærer også at det må tilrettelegges for andre studentgrupper enn for 30–40 år siden, og det er her skoen trykker.

Her er noen tips til hva man kan bruke pengene på:

1. En mottaksuke som sørger for at studentene fra starten blir godt faglig og sosial integrert i studieprogrammet sitt.

2. Motivere de ansatte til å satse på å utvikle gode undervisningsopplegg for studentene sine, ved å gi dem bedre lønn og tid til å eksperimentere med undervisningsformer.

3. Styrk oppfølgingstilbudet for alle studentene. Studiebarometeret viser at den faglige oppfølgingen fra institusjonen er det studentene er minst fornøyd med, så her har man et kjempepotensial.

Vinje og Idsøe bommer på løsningene. De store utfordringene studentene møter løses ikke gjennom Vinje og Idsøes oppskrift. Jeg oppfordrer til å komme seg ut av eventyret og jobbe enda hardere med reelle problemstillinger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.