Universitetet i Stavanger tar avstand fra rasismeutalelser

- Vi har et lovverk som også professorer må forholde seg til.

SKJØNNER IKKE KRITIKKEN: Nils Rune Langeland mener at Universitetet i Stavanger ikke har noen grunn til å be ham om å dempe stilen i sosiale medier. Foto: Lars Eivind Bones
SKJØNNER IKKE KRITIKKEN: Nils Rune Langeland mener at Universitetet i Stavanger ikke har noen grunn til å be ham om å dempe stilen i sosiale medier. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Nils Rune Langelands utfall mot pakistanere på Facebook i går kveld har skapt store reaksjoner, også på Universitetet i Stavanger (UiS), hvor Langeland er professor i historie. 

Elaine Munthe, som er dekan ved Det humanistiske fakultet på UiS, sier til Dagbladet at universitetet tar sterk avstand fra professorens uttalelser.

- Jeg fikk se det dag og det er bare å si at vi tar sterk avstand fra det, sier hun.

- Det er ikke noe vi liker på UiS og det er ikke noe som vi ønsker å assosieres med. Det er noe med å være ansatt, å være en professor på et universitet, som gjør at du assosieres tett med arbeidsgiveren din. 

Vil ha klarhet i gråsonene Munthe mener at det er på høy tid at UIS utformer et tydeligere regelverk for ansattes oppførsel på sosiale medier. 

- Det er av nasjonal interesse at vi får litt mer klarhet i gråsonene som har med jobb og privat å gjøre. Det er et felt som trenger en opprydding.

- Hva slags nye regler kan det være snakk om?

- Det er for tidlig å si noe om det. Dette er noe vi må jobbe med, og det er et område som veldig mange jobber med. 

Inn på teppet Dekanen sier at universitetet skal ha en samtale med Langeland om hendelsen. 

- Dette er noe vi absolutt tar på alvor. 

- Bør ikke universiteter være en arbeidsplass med større takhøyde for ytringer enn andre steder?  

- Takhøyde på et universitet handler om faglig uenighet, og det å kunne diskutere faglig uenighet er svært viktig. Den typen diskusjoner, høylytte diskusjoner, er alltid noe vi må ha, sier Munthe.

- Men på et universitet må vi forholde oss til folkeskikk og etiske regelverk på hvordan vi behandler våre medmennesker. De samme reglene når det gjelder varsomhet og respekt gjelder som på andre arbeidsplasser.

- Vi har et lovverk - Shoaib Sultan skriver at Langeland som foreleser antageligvis vil ha med studenter av pakistansk opprinnelse å gjøre. Hvordan vil uttalelser av denne typen påvirke den rollen?

- Det kan jeg ikke uttale meg om nå. Jeg skal ha en samtale med ham, sier Munthe, som ikke kan kommentere hans ansettelsesforhold og hva slags følger det kan ha for Langeland om han skulle fortsette å ytre seg på denne måten også i fremtiden.

- Bør en professor i ytterste konsekvens kunne avskjediges for å komme med gjentatte uttalelser av rasistisk karakter?

- Vi har et lovverk som også professorer må forholde seg til og som de blir vurdert opp mot. 

- Jeg har vært uhyre ryddig Nils Rune Langeland sier at han mener atferden i sosiale medier bør være uproblematisk for sin arbeidsgiver. 

- Jeg har vært uhyre ryddig i min omtale av UiS, av studenter og kollegaer, men jeg kjenner ganske mange kollegaer som har vært  frittalende om egen arbeidsplass, sier han og legger til at saken er en fillesak. 

- Jeg syns det er ganske underlig, når jeg oppfører meg såpass profesjonelt som jeg gjør opp mot arbeidsgiveren, at en eller annen tullete bemerkning på fritiden skulle være et problem for UiS.
  

REAGERER: Dekan Elaine Munthe mener at Nils Rune Langelands oppførsel på Facebook synliggjør behovet for klarere regler om ytringer på fritiden. Foto: Universitetet i Stavanger
REAGERER: Dekan Elaine Munthe mener at Nils Rune Langelands oppførsel på Facebook synliggjør behovet for klarere regler om ytringer på fritiden. Foto: Universitetet i Stavanger Vis mer