Universitetsledelse og skylapper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNIVERSITETENE: Professor Fanny Duckert gjør det enkelt for seg når hun i en artikkel 16.3 («Kan universiteter ledes?») avviser kritisk tenkning rundt universitetsledelse som «private næringslivsmodeller». «Ville de bli så meget bedre hvis de underla seg det private næringslivs premisser?» spør hun hoderystende. Det stilles spørsmål ved om universitetenes tradisjonelle ledelsesmodell, med valgt rektor som styreleder, er egnet til å møte egne utfordringer på den beste måten. Men alternativ tenkning hentes ikke nødvendigvis fra «det private næringslivet». Jeg tror faktisk ingen har foreslått det. Tore J. Fjell skriver i Aftenposten 12.3: «Det skjer store endringer i den akademiske verden både nasjonalt og internasjonalt. Alle endringene innebærer et betydelig økt press mot institusjonene om endringsvillighet. Utfordringen i det akademiske lederskap er å gå fra kollegial forvaltningskultur til profesjonell endringsledelse uten å miste institusjonens særpreg. .. Den debatten universitetene må ta på en fordomsfri måte, er om de eksterne endringskravene nå krever en annen ledelsesstruktur». Dette skriver han på bakgrunn av bl.a evaluering av universitetsstyrene i Bergen og Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer