Unna vei, Harry Hole!

Jo Nesbøs «Doktor Proktor» gikk rett til topps på salgslista.

FORSNAKKET SEG: Jo Nesbø lanserte den nye Doktor Proktor-boka med åpning av en ny utstilling på Zoologisk Museum, og to skoleklasser til stede. Der ble han grepet av stemningen og ga fansen et spontant løfte om en fjerde Doktor Proktor-bok. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FORSNAKKET SEG: Jo Nesbø lanserte den nye Doktor Proktor-boka med åpning av en ny utstilling på Zoologisk Museum, og to skoleklasser til stede. Der ble han grepet av stemningen og ga fansen et spontant løfte om en fjerde Doktor Proktor-bok. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

||| - Hva, på den ordentlige lista? Ikke en barnebokliste?

Jo Nesbø bør ha blitt vant til å sette salgsrekorder, både med krimbøkene om Harry Hole og de elleville barnebøkene om Doktor Proktor.

Likevel er han ikke det minste forberedt når Dagbladet ringer og forteller at den tredje Proktor-boka har gått rett til topps på boklista for skjønnlitteratur.

- Du store. «Doktor Proktor»-bøker har jo vært inne på lista før, men aldri på topp, sier han.

Sjelden suksess
Den slags oppførsel hos en barnebok er vanligvis forbeholdt internasjonale suksesser som «Harry Potter» og «Twilight».

- Det er ganske sjelden vi ser at en barnebok går rett inn på førsteplass, men det er veldig gledelig når det gjør det, sier Elin Øy, rådgiver i Bokhandlerforeningen.

«Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje» fikk strålende anmeldelser da den kom ut for to uker siden. De to første bøkene i serien har til sammen har solgt 120 000 eksemplarer, og er solgt til 20 land. Den nye boka har foreløpig et opplag på 20 000 eksemplarer, pluss 2500 lydbøker. Bokklubbsalg kommer i tillegg.

- Jeg vet ikke hvorfor bøkene har slått så bra an. Jeg lager bare et univers hvor jeg føler meg hjemme. Når man skriver må man invitere folk hjem til seg, man kan ikke gå på besøk, sier Nesbø.

Morsommere enn krim
For øyeblikket konsentrerer han seg om en ny Harry Hole-krimbok. Men han er ikke i tvil om hva han synes er morsomst å jobbe med.

- Doktor Proktor! Det er en reinspikka glede å skrive de bøkene, sier han.

I utgangspunktet hadde han ikke planlagt å skrive mer enn én Proktor-bok. Men etter en misforståelse grunnet dårlige mobilforhold, hadde han plutselig lovet seg bort til tre. Og på lanseringsarrangementet for den siste boka forsnakket han seg igjen - plutselig hadde han lovet fansen en fjerde.

- Jeg stod der og snakket med en gjeng barn. Også ble jeg litt revet med av stemningen, og lovte vel å skrive en ny bok... Det var helt uoverveid! Men man skal holde løfter man gir til barn, har jeg hørt. Så det må jeg jo, sier Nesbø.

Forlagssjef på knærne
Forsnakkelsen gleder Irja Thorenfeldt, forlagssjef i Ascehoug barn og ungdom.

- Ja, jeg synes han må skrive flere bøker. Jeg ligger på knærne, jeg! sier hun.

- Hvor mye tror du det har det å si for salget at forfatteren er den han er?

- Det at han er kjent kan ha en betydning. Men leserne er ekstremt strenge. De lar seg ikke imponere av at forfatteren er kjendis, mener hun.