Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unnfanget på toget

LONDON (Dagbladet): J.K. Rowling står det på tusener av bøker som lå under juletreet i år. Alenemoren bak braksuksessen om guttungen Harry Potter er en engasjert og svært privat person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joanne Kathleen Rowling, født i Bristol i 1965, er i dag en av Storbritannias rikeste kvinner. Det er ikke bare Harry Potter som er utstyrt med magiske evner, det har forfatteren bak bokeventyret også vist at hun har.

- Jeg hadde en bestefar som var fenomenal til å fortelle gode historier. Sjøl gikk jeg lenge svanger med fortellingen om Harry før bøkene kom ut, fortalte Rowling i et intervju med BBC4 tidligere i høst. Eventyret om magiske Harry skal ha blitt unnfanget i Joannes hode på en togtur mellom London og Manchester.

Harry fyller 11 år når vi først blir kjent med ham i boka «Harry Potter og de vises sten» som kom ut i 1997. Seinere har verden kastet seg over «Harry Potter og mysteriekammeret» og «Harry Potter og fangen fra Azkaban». Siste bok ut som skapte førjulskaos på De britiske øyene, er «Harry Potter and the Goblet of Fire», som nå er i ferd med å bli oversatt til norsk.

Mammarollen

Rowling verner godt om sin egen tid og dagliglivet sammen med datteren Jessica (7). Derfor har ikke forfatteren tid til å reise verden rundt for å lansere Potter-bøkene.

- Folk glemmer at jeg er alenemor. Hvis jeg krysser Atlanteren hver gang noen vil intervjue meg - hvordan skal jeg kunne se datteren min? sa 35-åringen i høst, som svar på at hun er blitt betraktet som «vanskelig».

Unge Harry har imidlertid vist å ha to nok i seg til å erobre verden uten forfattermamma Joanne ved sin side hele tida. De fire Potter-bøkene har solgt i 35 millioner eksemplarer fordelt på 115 land og er oversatt til 28 språk.

- Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier forestilt meg noe slikt som dette, sa Rowling i forbindelse med lanseringen av bok nummer fire av sju i serien om Harry og hans vidunderlige verden.

Dronning på vent

Rowling velger sine opptredener med omhu: Nylig utsatte hun et møte med dronningen, som vil gi J.K. en hedersbevisning for innsatsen for barnelitteraturen. Rowling kunne ikke komme fordi datteren var syk.

Hun troppet imidlertid opp og talte varmt for aleneforeldre og deres behov for støtte i kraft av rollen som ambassadør for deres forening.

- Hvis noen velger meg som eksempel på at aleneforeldre kan greie seg hvis de bare står på, blir det som å ta Oprah Winfrey til inntekt for at det ikke finnes rasisme i USA, var den klare meldingen fra talerstolen.

Da Jessica var fire måneder gammel, ble det slutt mellom Joanne og hennes portugisiske journalistektemann. Rowling flyttet til Edinburgh og det var i den skotske byen eventyret startet.

Fattig på kafé

Historiene er mange om hvordan den unge kvinnen med en baby i vogna ved siden av seg satt på kafé og skrev den første Harry Potter-boka.

- Det var ikke slik at jeg holdt på å fryse i hjel. Men jeg var fattig, har Rowling fortalt.

Nå har hun tjent rundt 200 millioner kroner på den foreldreløse gutten, og innrømmer at hun ikke trenger å bekymre seg for kontoen:

- Det er likevel usannsynlig at jeg noen gang kommer til å ta pengene for gitt. Det har delvis med personligheten min å gjøre. Og det har med det å gjøre at når du har vært blakk, så går du ikke helt fra konseptene.

Ikke alle kritikere liker Potter-bøkene: Forfatter Anthony Holden uttalte i høst at tekstene ikke er mer avanserte enn de som kommer fra Spice Girls.

GIKK SVANGER LENGE: J. K. Rawling gikk lenge svanger med fortellingen om Harry Potter før bøkene kom ut. Eventyret om magiske Harry ble unnfanget i alenemorens hode på en togtur mellom London og Manchester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!