Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unngå fadese!

ARKITEKTUR: Da Snøhetta vant konkurransen om nybygg for Kunsthøgskolen i Bergen i fjor, var det ikke bare en ny triumf for Norges verdensnavn som viste andre av den internasjonale arkitekturens stjerner vinterveien. Ambisjonsnivået over det dristige arkitektoniske utkastet pekte også framover for kunstutdanningens betydning her til lands, der bergenserne har ligget i front siden midten av 70-tallet. Men lokalisert i en skiftende bygningsmasse som knapt kunne tilfredsstille fortidas behov. Og er helt utilstrekkelige når det gjelder dagens krav.

KJETIL TRÆDAL THORSEN & Co. har helt siden sitt særegne bygg for Lillehammer Kunstmuseum fra 1994 vist en enestående evne til å forme kulturelle institusjoner. Selv om særegne prosjekter som Turner-museet i den engelske havnebyen Margate ble torpedert underveis av politikere. Og kostnadene ved Ground Zero-museet på Manhattan kan føre til at også det omarbeidete vinnerforslaget havarerer der. Men ingen ventet slike faresignaler etter de store ord som Bergens-utkastet ble hyllet med i fjor.

NÅ HAR DET UNISONE juryvalget av Snøhetta gitt Statsbygg kalde føtter. «Signalbygget» som var så tydelig forløst, blir i ettertid avskrevet av den offentlige byggherren. Denne alarmerende meldingen begrunnes med at vinnerutkastet kommer til å koste for mye, og at kvadratmeterprisen vil overskride det som er standard for vanlige undervisningsinstitusjoner. Men det var jo ikke en slik standardløsning som lå i kortene da noen av verdens fremste arkitektnavn - som den iranske Pritzkerpris-vinneren Zaha Hadid - ble invitert til å delta i konkurransen. Slike invitasjoner er jo regelen i land det burde være naturlig å sammenlikne oss med.

DEN OFFENTLIGE småligheten har det dessverre med å slå til på de mest pinlige måter når det gjelder arkitektonisk nyskapning her i røysa. Historien om Steven Holls urealiserte Hamsun-senter for Hamarøy er så flau, at man knapt tør nevne den utenlands. Dersom Statsbygg gjør alvor av å kansellere Snøhettas Kunsthøgskole-prosjekt, vil det trolig føre til at internasjonale arkitekter i framtida betakker seg for å satse på konkurranser i Norge. Derfor må Statsbygg omgjøre sin beslutning om ny konkurranse, og svare på Snøhettas invitt om dialog før fadesen er et faktum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling