DEBATT

Storbritannia:

Unngikk såvidt knockout

Theresa May kunne spart seg for mange av årets problemer dersom hun hadde hatt bedre kjennskap til sitt eget partis historie.

UTFORDRINGER: Theresa May har som statsminister i Storbritannia ikke hatt noen problemer med sitt privatliv, men har til gjengjeld viklet seg inn i stadig større politiske problemer, skriver Lahlum. Foto: Toby Melville / NTB Scanpix
UTFORDRINGER: Theresa May har som statsminister i Storbritannia ikke hatt noen problemer med sitt privatliv, men har til gjengjeld viklet seg inn i stadig større politiske problemer, skriver Lahlum. Foto: Toby Melville / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stadig mer tankevekkende paralleller til en av partiets nesten glemte statsministre, kan hjelpe oss til å forstå hennes videre muligheter og utfordringer.

«Menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager», konstaterte Sigrid Undset i 1915. Mer enn 100 år seinere kan det tillegges at politikkens vesen og kampen rundt den også har endret seg mye mindre enn man ofte tror. Tidvis er det iøynefallende hvordan historien kan gjenta seg, og hvordan tidligere tiders politiske ledere og situasjoner kan hjelpe oss til å forstå dagens ledere og situasjoner. Lærdommene fra 1930-tallets kriseår ble for politikere i mange land en viktig bakgrunn for håndteringen av de siste tiårenes finanskrise. Bill Clinton kunne som president på 1990-tallet spart seg selv, sitt parti og sitt land for mange problemer, dersom han hadde kjent litt bedre til hvordan partifellen Grover Cleveland på 1880-tallet håndterte pikante anklager om sitt privatliv.

Theresa May har som statsminister i Storbritannia ikke hatt noen problemer med sitt privatliv, men har til gjengjeld viklet seg inn i stadig større politiske problemer. Nyvalget i juni ga ikke det styrkede flertallet for de konservative som May trodde på, og utløste slett ikke den krisen som hun håpet på for motkandidaten. Arbeiderpartiet og deres tidligere utskjelte leder Jeremy Corbyn fikk en klar framgang, mens de konservative mistet sitt flertall og måtte utvide regjeringen med et lett reaksjonært miniparti fra Nord-Irland for å bli sittende. May hadde en tilsynelatende suveren stilling ved påsketider, men vakler nå på forsommeren videre som en sterkt svekket statsminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer