LÅST INNE:  Sammen med Giovanni Calabrese (28) har kunstner Unni Askeland vært låst inn på Galleri Gamle Oslo de siste tretten dagene. Det hele har blitt til en 312 timer lang dokumentarfilm, som skal vises på galleriet fra i morgen. Foto: Christian Gøllner / Galleri Gamle Oslo
LÅST INNE: Sammen med Giovanni Calabrese (28) har kunstner Unni Askeland vært låst inn på Galleri Gamle Oslo de siste tretten dagene. Det hele har blitt til en 312 timer lang dokumentarfilm, som skal vises på galleriet fra i morgen. Foto: Christian Gøllner / Galleri Gamle OsloVis mer

Unni Askeland har vært låst inne med Giovanni i tretten dager

- Nå er jeg veldig klar for å reise til Kløfta og ta en dusj.

(Dagbladet): For kort tid siden ble det kjent at billedkunstner Unni Askeland (51) jobbet med et kunstprosjekt, Exit 13, der hun sammen med sin italienske kunstnervenn Giovanni Calabrese (28), skulle bli sperret inne i et galleri i tretten dager.

Den 5. juni gikk de inn i galleriet og klokka tre i dag tar de endelig steget ut. Dagbladet snakket med Askeland to timer før hun kunne forlate lokalet.

- Klar for Kløfta - Nå er jeg veldig klar for å reise rett til Kløfta og få meg en dusj. Jeg er utrolig stolt over at vi holdt ut, sier kunstneren.

I galleriet var det plassert ut en Hästens-seng som de begge har sovet i, men de sanitære forholdene har vært langt ifra gunstige.

- Vi hadde en liten utslagsvask. Jeg har stått og vasket meg i en liten balje, men jeg måtte gi opp hårvasken etter tre dager. Naboen var så snill og kom med tørrsjampo til oss, men jeg tror ikke vi er så deilige på håret nå, sier hun.

Hun forteller at de første dagene var mest utfordrende.

- De første fire dagene hadde jeg litt panikk, og det føltes veldig klaustrofobisk. Vi hadde mange diskusjoner og vi var usikre på prosessen og følte faktisk litt nederlag. Men det gikk fort over. Da vi våknet opp den femte dagen hadde vi plutselig en sterk trang til å jobbe, sier hun.

I løpet av de tretten dagene har Askeland og Calabrese ikke kunnet bevege seg utenfor galleriet, men de har derimot invitert flere til å komme inn. I løpet av tiden har de holdt middagsselskaper, malt bilder, lest og laget portrettintervjuer med utvalgte mennesker.

- Jeg hadde blant annet portrettintervjuer med Hans-Erik Dyvik Husby og Kjell Nordström. Alt blir en del av den endelige dokumentarfilmen, forteller hun.

I morgen starter nemlig selve utstillingen. Da skal hele opptaket fra de tretten dagene, 312 timer med film, vises på Galleri Gamle Oslo. Askeland er svært spent på folks reaksjoner.

- Ikke kjærester - Det er første gang det gjøres et slikt prosjekt, så jeg er utrolig spent på responsen. Jeg synes det vi har gjort har vært veldig fint og jeg har blitt roligere og roligere i løpet av prosessen. Jeg synes Giovanni også har blitt finere og finere som menneske og vi har hatt mange gode samtaler, sier hun.

Askeland har tidligere sagt til Se og Hør at hun datet Giovanni, men til Dagbladet sier hun at det ikke er helt tilfellet.

- Det kom litt feil ut. Vi er veldig nære og vi er kollegaer som kommer til å jobbe mer sammen, men vi er altså ikke kjærester, sier hun.