Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unni Lindell vil følge hjertet

Cato Isaksen må vike for storstilt romantrilogi.

(Dagbladet.no): I år feirer Unni Lindell feirer 20 år som forfatter.

Etter over 40 bokutgivelser, hvorav bare seks er krim, er det likevel etterforskeren Cato Isaksen som har gitt henne det tydeligste varemerket - og kallenavnet «krimdronning».

Følger hjertet

I går, på en litterær vandring i Asker sentrum, uttalte Lindell at denne tida snart er over, og at hun vil slutte å skrive krim. VG, som var til stede, brakte nyheten.

- Stemmer dette, skal du slutte å skrive krim?

- Det jeg har sagt er at jeg nå skriver på det jeg tror blir den siste Cato Isaksen-boka på en stund.

Den sjette boka om Cato Isaksen skal hete «Honningfellen» og kommer ut høsten 2007. Etter det har Lindell andre planer, og en bokidé hun har båret på i mange år: Hun ønsker å skrive en romantrilogi.

- Jeg kunne fortsatt å skrive Cato-bøker i ti år til, jeg vet jo at de selger. Men jeg vil følge hjertet mitt, sier Lindell.

LEVENDE: Unni Lindell har fått mange reaksjoner etter at hun fortalte at hun legger Cato Isaksen til side. - Jeg tror ikke jeg skjønner hvor mye folk går inn i Cato Isaksen. Da har man jo lykkes, når fiksjon kan bli så virkelig. Jeg synes jeg er veldig priviligert, sier Lindell til Dagbladet.no. Her med Reidar Sørensen, som spiller Cato Isaksen i tv-serien «Drømmefangeren». Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
LEVENDE: Unni Lindell har fått mange reaksjoner etter at hun fortalte at hun legger Cato Isaksen til side. - Jeg tror ikke jeg skjønner hvor mye folk går inn i Cato Isaksen. Da har man jo lykkes, når fiksjon kan bli så virkelig. Jeg synes jeg er veldig priviligert, sier Lindell til Dagbladet.no. Her med Reidar Sørensen, som spiller Cato Isaksen i tv-serien «Drømmefangeren». Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Kriminalromanene hennes har vært en utrolig salgssuksess og forfatteren er en av Norges rikeste. Men pengene kan ikke styre skrivinga, mener Lindell:

- Den dagen du begynner å tenke at du skal skrive noe som selger, så går det ikke, jeg kan i hvert fall ikke gjøre det. Jeg må jo ha en historie jeg har lyst til å fortelle.

Brysomme ideer

Siden debuten i 1986 har Lindell dekket et bredt felt sjangere og temaer. Barnebøker, dikt, sitatbøker, krim.

- Det er ikke sånn at jeg synes det er om å gjøre å holde på med mest mulig, men det å skrive er så lystbetont for meg, jeg klarer ikke å holde fingra av fatet, ler hun.

Ideene presser seg på, særlig når forfatteren tar sommerferie og helst ikke vil ha nye ideer.

- De dundrer ned i hodet. Jeg har ideer nok til å skrive i hundre år til. Jeg blir nesten lei meg av å tenke på det, for jeg vil aldri rekke å skrive alle bøkene.

En fighter

- Blir du usikker underveis i skriveprosessen?

- Javisst. Jeg er ganske sikker de første 50 sidene, når ideene er nye og jeg er full av pågangsmot. Men så begynner jeg å tvile, jeg får lyst til å slette alt og begynne på nytt. Men hadde jeg gjort det, hadde jeg ikke kommet i mål med en eneste bok.

«Rødhette» skrev hun om fem ganger. Det er det nærmeste hun har vært å gi opp.

- Jeg har aldri gitt opp et prosjekt, tror jeg. Jeg er nok en fighter.

Arbeidet med «Honningfellen» har såvidt begynt.

- Ideen er klar, jeg begynner innspurtsskrivinga i august, og leverer vel i april neste år. Jeg tror boka skal bli bra, sier Lindell.

Høydepunktene i bøkene om Cato Isaksen har vært mange, sier Lindell, som synes «Sørgekåpen» kanskje er den beste boka om ham. Og «Orkestergraven», som kom ut i høst.

- Cato Isaksen kommer nok ikke til å gi helt slipp på meg. Og nå som Reidar (Sørensen, journ. anm.) spiller Cato, tror jeg ikke Reidar gir meg helt fri, heller, ler Lindell.

Gledesjobb

Lindell har også blitt kjent for bøkene hun har laget ut fra intervjuer med barn. Den første var «Kongen er pappaen til to tvillinger som heter Gro og Kåre» i 1987. Snart kommer en ny.

- Flere ganger har jeg tenkt at «Nå holder det», men det er så innmari morsomt og publikum synes bøkene er morsomme. Det er en gledesjobb, sier Lindell, som tidligere har jobbet som journalist.

Hun savner tid til å skrive barne- og ungdomsbøker. Men først kommer trilogiprosjektet.

- Jeg har jobbet med dette i notatsform i flere år og det er en ganske stor greie. Det er en helt bestemt historie som jeg ser veldig klart for meg, forteller hun.

- Er det en historie hentet fra virkeligheten?

- Ja, det er en miks. Det er noe familiehistorie jeg vet og kan mye om, men også diktning, sier Lindell, og gleder seg tydelig til å starte trilogiprosjektet:

- Alt ved det er så levende for meg.

 • Les Dagbladet.no/litteratur

  Hver torsdag sender Dagbladet nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. De inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Motta våre nyhetsbrev:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media