Unni slo opp

I tre år var Unni Wilhelmsen (29) kjæreste med sin egen gitarist - uten at publikum visste det. Nå er forholdet slutt, men Unni har ikke gitt eksen sparken som sin nærmeste musikalske partner.

Espen Jørgensen (34) er gitaristen som i tre år var Unni Wilhelmsens hemmelige kjæreste. De to har holdt et utall konserter sammen de siste fire årene - mange av dem som duo. - Det har ikke vært hemmelig, hevder Wilhelmsen. - Det må ha vært vanskelig, kjærester og bandkollegaer på samme tid? - Noen ganger var det nok litt vanskelig å skille mellom rollene, men på den annen side fungerte det. Jobbingen var faktisk det letteste for oss. Espen er verdens beste turnékamerat, sier hun. Espen Jørgensen har forblitt Wilhelmsens gitarist. Han har også produsert hennes nye plate, «Disconnected», som slippes i dag. Plata ble spilt inn i sommer, rett etter at forholdet tok slutt. - Det har faktisk løsnet for Espen og meg når det gjelder spillinga etter at det tok slutt. Vi har aldri spilt så bra sammen som nå. Han har forblitt min beste venn, og det kommer han alltid til å være. Lykken er å ha ekskjæresten som bestevenn, smiler Wilhelmsen fornøyd.

Nei til rølpere

Unni Wilhelmsen er den frittalende østkanttrubaduren som kom inn i musikkbransjen som en komet for fem år siden. Hun ble dobbelt Spellemannprisvinner for debutalbumet «To Whom It May Concern» (1996) og hun solgte over 40 000 av oppfølgeren «Definitely Me» året etter. Siden den gang har hun hatt noen tøffe runder. Wilhelmsen har sagt farvel til drømmen om en internasjonal karriere, lagt seg ut med plateselskapet Universal Music og gått til krig mot rølpete publikummere. - Det var da ikke så veldig kontroversielt, det jeg sa, sier Unni lettere oppgitt. Hun gjorde noe som er strengt forbudt for artister avhengige av et trofast turnépublikum: gikk ut i pressen og ga dem kjeft.

Dugnadsplate

Wilhelmsen, som kjemper for både samfunnets og artisters kår i henholdsvis Verdikommisjonen og Gramart, mener det burde vært en arbeidsmiljølov for også for musikere.

- Husk at jeg spiller til fingra blør. Jeg sliter ut gitar'n og synger til jeg ikke har stemme igjen. Da er det ikke for mye forlangt at man ber publikum høre etter.

Jeg har brukt de siste tre- fire åra på å finne ut hvilke steder i Norge jeg kan spille på og hvor jeg bør holde meg unna. I fjor var det bare to av 38 konserter som var helt på trynet. Resten var kjempebra. Fjorårets «Back In The Blonde»-album kostet en million kroner å spille inn, men solgte skuffende 12000. Den nye «Disconnected» er spilt inn etter dugnadsprinsippet på en øy midt i Drammenselva. - Jeg har gjort alt sjøl på denne plata. Og er ufattelig stolt av at jeg fikk det til, sier hun.

<B>SIER IFRA:</B> - Det er en kjent sak blant artister at det er visse steder det ikke er hyggelig å spille. Folk vil ikke lytte, de vil bare rølpe og drikke øl. Men det er svært få artister som tør å si at det er slik. Men jeg er jo «kjeftesmella fra Oslo». Jeg kan si det, sier Unni Wilhelmsen.