Unnskyld!

«SORRY SEEMS TO be the hardest word», synger Elton John. Jan Pettersen og Kjell Magne Bondevik har begge forsøkt, men ingen av dem har ennå maktet å formulere det lille, vakre ordet.

To timer etter at Reinås rapporten ble lagt frem, sa Jan Petersen; -Jeg er forferdelig lei for at vi ikke kunne gi bistand i en situasjon hvor det hadde betydd så mye for så mange. Etterpå har mediene skrevet at Petersen la seg flat. Men hva er det egentlig Petersen er lei seg for? At han ikke mestret den viktige lederrollen i en krevende situasjon? At han midt i en katastrofe fremsto uten handlekraft? Nei, han kollektiviserer ansvaret, og later som det var umulig å gi bedre hjelp. Det er ikke å legge seg flat. Dagen etter var det statsministerens tur. Etter betydelig press avleverte Bondevik følgende; - Jeg beklager at vi ikke hadde et sterkt nok apparat til å gi de mange rammede og pårørende den hjelpen de skulle ha. Også denne formuleringen er blottet for personlig ansvar. Dessuten kan den godt være usann. Det kan hende vi hadde apparat, bare ikke i UD.

ORDET «UNNSKYLD» er inntil videre ubrukt. I stedet har det norske folk mottatt to vasne og motvillige beklagelser fire måneder etter at de fleste har erkjent at verken Petersen eller Bondevik var på høyde med situasjonen den første uken etter tsunamien. Hvordan har det seg at to så dyktige ledere som Bondevik og Petersen sliter så forferdelig med å si unnskyld? Jeg har rådet ledere i snart tyve år, og har opplevd det samme med andre ledere et utall ganger. Ordet unnskyld byr ledere imot. Ikke at ordet er enkelt for andre mennesker heller, men for ledere blir ordet ofte for stort til å la seg uttale. Grunnen kan være at ledere er mer enn vanlig opptatt av å vinne. «Unnskyld» er å tilkjennegi egen skyld eller utilstrekkelighet. Ledere frykter at en unnskyldning skal gi omdømmetap.

Men det finnes situasjoner der hensynet til en leders omdømme er underordnet. I dette tilfellet hensynet til de som ble rammet. En uforbeholden, personlig unnskyldning ville ha vist god dømmekraft, og kunne ha bygget omdømme.