Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unnvikende om oljefond

OLJEPENGENE: Det er vanskelig å forstå hvorfor statssekretær i finansdepartementet, Roger Schjerva, velger den lettvinte vei rundt grøten i møte med Attacs forslag om opprettelsen av alternative oljefond.

Det å bruke oljeinntektene på det internasjonale finansmarkedet er, i følge Schjerva, «det beste alternativet vi har» (Dagbladet 17. januar). Han går dermed imot både sin egen minister, Kristin Halvorsen, som ønsker mer debatt og innspill til alternativ bruk av oljefondet, bl.a. gjennom «strategiske investeringer» (DN 27./28.oktober i fjor), og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som vil ha debatt om hvordan Norges oljepenger skal brukes i utlandet (DN 25.oktober 2007). Også Solheim åpner for politisk motiverte endringer i oljefondet for å skape en mer rettferdig verden.

I samme ånd reiser Attac diskusjonen om hvordan oljeinntektene kan forvaltes på en mer bærekraftig måte (Dagbladet 16. januar). I stedet for å satse alt i finansmarkedenes internasjonale pengespill, må vi satse på framtiden. Vårt forslag er å opprette nye og utfyllende, mer etisk forsvarlige og mer samfunnsnyttige fond. I tillegg til ett oljefond av dagens modell, som får nøye seg med sine 2000 milliarder kroner, bør det opprettes ett nytt fond til forskning, fortrinnsvis på fornybar energi; ett til bærekraftig infrastruktur, som for eksempel høyhastighetstog; og ett til investeringer og utviklingsformål i fattige land i Sør.

Schjervas kommentar til dette forslaget er i beste fall unnvikende. Vi undrer oss derfor over de motstridene signalene som kommer fra henholdsvis statssekretæren og de to ministrene. Har vi regjeringen med oss eller mot oss når vi ønsker å løfte debatten om hvordan oljeformuen best kan forvaltes? Er Schjerva uinteressert i forslag så lenge det ikke dreier seg om pengeplasseringer i de internasjonale finansmarkedene?

Det er få formelle grep som skal til for å endre norsk oljeformuesforvaltning til å rette seg inn på miljøvennlige og bærekraftige løsninger og rettferdig fordeling globalt. Men uten politisk vilje, kommer vi ingen vei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media