Unnvikende om oljefond

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLJEPENGENE: Det er vanskelig å forstå hvorfor statssekretær i finansdepartementet, Roger Schjerva, velger den lettvinte vei rundt grøten i møte med Attacs forslag om opprettelsen av alternative oljefond.

Det å bruke oljeinntektene på det internasjonale finansmarkedet er, i følge Schjerva, «det beste alternativet vi har» (Dagbladet 17. januar). Han går dermed imot både sin egen minister, Kristin Halvorsen, som ønsker mer debatt og innspill til alternativ bruk av oljefondet, bl.a. gjennom «strategiske investeringer» (DN 27./28.oktober i fjor), og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som vil ha debatt om hvordan Norges oljepenger skal brukes i utlandet (DN 25.oktober 2007). Også Solheim åpner for politisk motiverte endringer i oljefondet for å skape en mer rettferdig verden.

I samme ånd reiser Attac diskusjonen om hvordan oljeinntektene kan forvaltes på en mer bærekraftig måte (Dagbladet 16. januar). I stedet for å satse alt i finansmarkedenes internasjonale pengespill, må vi satse på framtiden. Vårt forslag er å opprette nye og utfyllende, mer etisk forsvarlige og mer samfunnsnyttige fond. I tillegg til ett oljefond av dagens modell, som får nøye seg med sine 2000 milliarder kroner, bør det opprettes ett nytt fond til forskning, fortrinnsvis på fornybar energi; ett til bærekraftig infrastruktur, som for eksempel høyhastighetstog; og ett til investeringer og utviklingsformål i fattige land i Sør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer