Unødvendig glitter

På sitt beste meget bedre enn forventet, på sitt verste helt omvendt.

CD: Maria Haukaas Storeng (eller bare «Maria» på plate) gjør det klart fra side to av omslagspamfletten hva slags plate man har med gjøre her: «I’m proud to say that I’m a showgirl», står det, med klar referanse til Storengs fortid innen musikalsk teater.

Og musikalsk teater er også det man får; dette er ikke ei plate med dagboknedtegnelser i låtform eller samfunnskommentar, men en samling spredte scener fra ymse popmusikalske arenaer. Ingen pretensiøs plate, med andre ord.

Med et slikt hagleskudd av sjangre og samarbeidspartnere (foruten Storeng selv er det et titalls låtskrivere og produsenter med på laget), er det ikke overraskende at resultatet blir litt ujevnt.

Det første som slår en ved en gjennomhøring av albumet er hvor dårlig valgt tittelsporet er som Melodi Grand Prix-låt. «Hold On Be Strong» er en utrolig kjedelig låt, en kavalkade i både grell produksjon og oppbrukte melodilinjer, og sist men ikke minst langt ifra det sterkeste sporet Storeng har å by på.

Den gammelsoul-aktige «Lazy», for eksempel, kler Storengs stemme perfekt, og Motown-jentegruppeliknende «Mine All Mine», en duett med Mira Craig, kan man lett lure folk til å tro at er en ny Pippetes-låt (jeg prøvde, det funka). Og det er et kompliment, altså.

Verre går det med Storengs forsøk på showtunes («More More More») eller ny-R’n’B ala Destiny’s Child («Leaving You For Good»). Felles for disse to, og tittelsporet, og det meste av fyllstoff på «Hold On Be Strong» for øvrig, er at de, i motsetning til lyspunktene, er forferdelig overproduserte, med altfor mye unødvendig glitter og strykere og blåsere og gud vet hva mer.

Det er den eneste røde tråden gjennom hele plata: Når produsentene ikke pøser på så veldig, blir det så uendelig mye bedre.

Synd de gangene tydeligvis tilhører unntakene og ikke regelen.

GP- OG PLATEAKTUELL: Mandag slippes GP-Marias nye album i butikkene. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
GP- OG PLATEAKTUELL: Mandag slippes GP-Marias nye album i butikkene. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Les også Dagbladets intervju med Maria om plateslippet: - Kommer til å dø med et smil om munnen.

Albumet er i butikkene fra mandag.