Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unødvendig opprydding

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med uløste oppgaver på alle fronter er det snodig at Stortinget har funnet det viktig å jage 400 sivilarbeidere ut av arbeid i kulturinstitusjonene. En uhyre snever og firkantet definisjon av fredsbevarende arbeid ligger bak. Spør hvem som helst av frontfigurene i de tre forslagspartiene SV, Ap og KrF om det virkelig er slik at kultur ikke har noe med fredsarbeid, sameksistens og medmenneskelighet å gjøre? Jo visst, vil de si. Kulturen er en viktig del av et fredsbyggende arbeid.

  • Derfor er det da ingen av forslagsstillerne som helt vil vedkjenne seg vedtaket i dagens Dagblad. Nok en gang har en politisk vilje ført til noe helt annet enn man hadde tenkt.

Vernerelevant er et uttrykk som brukes. Det riktige her måtte være å nettopp verne om sivilarbeiderne i kulturlivet. En stor gruppe unge mennesker får erfaring med kultursektoren. Institusjonene får hardt tiltrengt billig hjelp, og staten yter indirekte sitt bidrag. I dette perspektivet er sivilarbeiderne en interessant del av en «avstatliggjøring» av kulturlivet. For det er ikke helt sikkert at kulturen er best tjent med bare offentlig ansatte. Selv om SV anfører nettopp dette som sin grunn for å få vekk sivilarbeiderne.

Det er dessuten litt naivt å tro at dette er jobber som ville blitt utlyst med god lønn, fast kontorplass og pensjonspoeng.

  • Det er nærliggende å tenke på den norskeste av alle følelser som bakgrunn for dette vedtaket: misunnelsen. Er det kanskje ikke urettferdig at ordentlige soldater må åle rundt i en kald myr på rekruttskolen, mens sivilarbeidere drøser rundt i museer og gallerier. Tunge tak på eldreinstitusjoner er i det minste skikkelig arbeid, likeså stabling av sandsekker, som er vernerelevant arbeid med tanke på krig.
  • NRK har 30- 40 sivilarbeidere. Egentlig svært vernerelevant i forhold til kringkastingens betydning i en krig. Men det kan vel diskuteres om NRK bør ha sivilarbeidere etter at institusjonen ble et A/S. Akkurat det kunne vel gjøres uten en lovendring som fratar kulturlivet viktig arbeidskraft.

Her er vi ved sakens kjerne, for mange av siviltjenestene i kultur, media og forskning er morsomme jobber. Man starter som sivilarbeider og kabeldrager i NRK og ender som programleder i et kult ungdomsprogram. Det går ikke an.