DEBATT

Debatt: Grønn energi

Unødvendig polarisering rundt vindkraft

Miljøvennlig vindkraft til beste for strømkunden

KOMMET FOR Å BLI: La vindkraften utvikles til beste for strømkundene og naturen, i et velfungerende marked der vi tar miljøhensyn og fordeler verdiene bedre enn i dag, skriver innsenderen. På bildet, vindturbinene i Midtfjellet i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
KOMMET FOR Å BLI: La vindkraften utvikles til beste for strømkundene og naturen, i et velfungerende marked der vi tar miljøhensyn og fordeler verdiene bedre enn i dag, skriver innsenderen. På bildet, vindturbinene i Midtfjellet i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forslaget om en nasjonal ramme for vindkraft, og konflikten rundt 14 vindturbiner på Frøya, har skapt et voldsomt engasjement over hele landet. En unødvendig polarisering – som vi dessverre er blitt altfor vant til på energiområdet – gjør at vi har mistet et viktig perspektiv av syne: Hvordan legge til rette for miljøvennlig og rimelig fornybar energi til beste for framtidas strømkunde? Det er nemlig flere gode grunner til at vi som strømkunder trenger vindkraften.

Samtidig må vi være klare på at nye kraftverk må bygges der miljøkonsekvensene er akseptable, når det faktisk er behov for ny produksjon og slik at lokalsamfunnet får en rimelig del av verdiskapingen.

La oss starte med miljøkonsekvensene. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) presenterte i april et omfattende faglig grunnlag for vindkraft i Norge, hvor konsekvenser både for mennesker og natur er samlet. NVE peker på 13 områder de mener egner seg særlig godt for vindkraft i Norge. I tillegg til gode vindressurser og begrensede miljøkonsekvenser, trengs det strømnett med kapasitet til å ta imot ny kraftproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer