Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Unormalt mye sex

Er mange partnere unormalt? Sjekk ut Dagbladet.nos Alt om sex-sider.

HER KAN DU LESE HELE FREDAGSBILAGET

(Dagbladet.no): Dagbladet.nos Alt om sex er en spørsmål- og svartjeneste der unge kan spørre hva de måtte ønske om blant annet prevensjon, seksualitet, graviditet, kroppen, kjønnsykdommer og abort.

Hver uke svarer ansatte ved Klinikk for seksuell opplysning (KSO) på et utvalg av spørsmålene. Du finner alle disse og en rekke andre spørsmål og svar på Dagbladet.no/altomsex. På samme side kan du også sende inn spørsmål.

Her er noen av ukas svar:

Sæd og utflod

Jeg lurer på et litt uvanlig spørsmål kanskje; Hvilken ph-verdi har sæd og utflod? Har hørt at det kan føre til sopputbrudd e.l. hos jenta. Hvorfor?

Svar:

Normalt varierer pH-verdien hos ei jente litt i løpet av en menssyklus og med alder. Før og etter fertilalder (dvs den perioden av livet en kan bli gravid) er pH rundt 6 (nøytral). I fertil alder er den rundt 4,5. Sædvæske har normalt en pH rundt 6. Forskyvninger i pH hos ei jente kan gi sopputbrudd. Utflod består normalt av flere typer bakterier og mikrober som skal være der for å beskytte mot blant annet sykdommer og soppinfeksjoner. Noen jenter har til og med soppsporer i sin normalflora uten at de har noen plager med det. Men en normalflora er avhengig av nivået på pH for å være intakt. En hver forsyvning opp eller ned på skalaen kan medføre oppblomstring av bakterier eller sopp. Mye kan spille inn og gi forskyvninger - det mest kjente er antibiotikakurer, men også stress, ny partner, nedsatt almenntilstand, hyppig sex uten våt nok skjede er tistander som kan virke inn på pHen.

Siv Gamnes

Brekninger?

Er det vanlig å få brekninger når man har sex? jg har fått det under sammleie i det siste.. vet ikke hva jeg skal gjøre lengre, kanke ha sex mer jeg:( tenk om jeg spydde på partneren? er dette noe som rammer flere enn meg?

Svar:

Hei.

Nei, det er ikke vanlig å få brekninger i forbindelse med sex. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med noen du kan snakke med (legen din, sexolog, helsesøster, en venn?) - eller ring oss på klinikken. Det er altfor få opplysninger i brevet ditt til å komme med mer konkrete råd

Siv Gamnes

Spontan abort..

Jeg har opplevd å måtte ta 2 aborter grunnet alder.. Har jeg da en større risiko pga dette???

Svar:

Hei. Jeg skjønner ikke helt utfra spørsmålet ditt om du har tatt frivillig (provosert) abort eller om det er snakk om spontanabort. Og er din alder høy eller lav? Risikoen for spontanabort øker med alderen. Derimot er det ingen grunn til å tro at to aborter i ung alder skulle gi en økt risiko. Da dreier seg nok mer om tilfeldigheter. Spontanaborter er mer vanlig enn det folk flest tror. Er det frivillig abort du har vært gjennom, gir ikke slike ukompliserte inngrep noen høyere risiko for abort senere i livet.

Siv Gamnes

Unormalt mye sex?

Jeg er en gutt på 20 år, som har hatt sex med ca. 26 jenter. Er dette unormalt? Er det farlig å ha hatt så mange sexpartnere?

Svar:

Hei.

Det er ikke farlig å ha hatt så mange partnere så sant du passer på å beskytte deg og partnerne mot seksuelt overførbare infeksjoner, og deg selv mot uønsket farskap. Men siden du spør, er det kanskje et antall du plages med selv? Du kan jo spørre deg selv om det er slik du vil ha det? Ønsker du kanskje noe mer fast? Du bør i hvertfall sørge for at partnerne du har sex med er klar over dine hensikter og har samme formål med å ha sex med deg som du med dem - altså den mer uforpliktende varianten om det er slik du vil ha det.

Siv Gamnes

Penis

Hei, jeg er en gutt som har problemer med å trekke \'penishuden\' helt tilbake (under ereksjon). hva bør jeg gjøre. hvis jeg må til legen, hva gjør han?

Svar:

Hei. Du har nok det som kalles trang forhud. Et enkelt lite inngrep kan rette opp dette problemet. Enten ved at det lages et lite snitt i forhuden som gjør den mindre trang, eller at hele forhuden fjernes. Du må til lege for å henvises sykehus. Inngrepet gjøres poliklinisk.

Siv Gamnes

Dagbladet.no/altomsex

FOR MYE?</B> Det er ikke farlig å ha hatt så mange partnere så sant du passer på å beskytte deg og partnerne mot seksuelt overførbare infeksjoner, og deg selv mot uønsket farskap.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media