Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Unyansert fra Brodin

Elin Brodins nye bok «Madonna med barn» har klare svakheter. I USA blir alltid innbitte abortmotstandere spurt om de ville latt datteren sin ta abort hvis hun ble voldtatt. Slik måles konsekvensen i motstanden. I Elin Brodins «Madonna med barn» er denne situasjonen snudd om.

15 år gamle Irmelin blir gravid etter en voldtekt, men velger å beholde barnet. Det er underlig nok en avgjørelse omverdenen har vanskeligere med å forsone seg med enn hun selv. For Irmelin blir det å bære fram barnet en kamp mot de farer som truer det. Først og fremst fra morens kant, som lenge ivrer for å få det fjernet. Men når dette slaget er vunnet venter øyeblikkelig en ny kamp, nemlig retten til å være en mor for barnet. Her er det helse- og sosialetaten som utgjør motstanderen.

Isolert

«Madonna med barn» er en bok som det er problematisk å plassere. Som debattinnlegg er den lite nyansert, dessuten er det vanskelig å se noen klar motside. Er det abortforkjemperne som skal ta imot skytset? Antydes det at de er maniske i sin iver for å presse igjennom sitt alternativ? I så fall er det bare å rusle ned på Oslo City eller sentrene i Utkant-Norge for å se at unge alenemødre er helt dagligdags her til lands. For Irmelin starter babyens liv med unnfangelsen. Dette er et vitenskapelig og filosofisk problemkompleks, men her er det utelukkende knyttet til en emosjon.

Svakheter

Som roman har også boka klare svakheter. I små passasjer møter vi Irmelin en ti års tid seinere, og hun er svært isolert og desillusjonert. Men dette planet er det etter hvert vanskelig å skille fra handlingsnivået. Er det den distanserte og mer erfarne eller den 15 år gamle Irmelin som reflekterer over hva som skjer? Hovedproblemet med boka som roman er imidlertid at den er så statisk. Her er det veldig lite utvikling, både i handlingen og hos karakterene.

Når Irmelin bestemmer seg for å beholde barnet føler hun en stor lettelse, og i forbausende liten grad opplever hun det som traumatisk at barnet er resultatet av en voldtekt.

«Madonna med barn» klarer verken å gripe hjertet eller intellektet.