Unyansert om politiet

Politidirektoratet er prinsipielt imot fast bevæpning av politiet.

AVVENTER UTREDNING: Politidirektør Odd Reidar Humlegård er glad for at justisminister Anders Anundsen har varslet full gjennomgang av bevæpningsspørsmål i politiet gjennom en utredning.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVENTER UTREDNING: Politidirektør Odd Reidar Humlegård er glad for at justisminister Anders Anundsen har varslet full gjennomgang av bevæpningsspørsmål i politiet gjennom en utredning.Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Nok en gang publiserer Dagbladet først en to siders artikkel om politiet med utgangspunkt i en ny bok om «Politiet i krise», for deretter å følge opp med en leder i onsdagens avis.

Jeg ga mine kommentarer til Dagbladets journalist, men som vanlig er mine sitater barbert. Dagbladet har for øvrig, gjennom tidligere intervjuer med meg og debattinnlegg, kunnskap om situasjonen i politiet som det ses bort fra i de to nevnte sakene.

Jeg har derfor behov for enda en gang å presisere følgende fakta:

1. Politidirektoratet (POD) er prinsipielt imot fast bevæpning av politiet. Likevel tvilte jeg meg fram til i november i fjor, å gi Justisdepartement råd om midlertidig bevæpning. Bakgrunnen var risikoerkjennelse som følge av trusselvurderingen fra PST og annen informasjon. Vi er nå svært glade for at statsråd Anundsen har varslet full gjennomgang av bevæpningsspørsmål gjennom en utredning.

2. Ja, POD har vokst, og det er det god grunn til. Dette er en ønsket utvikling med bakgrunn i den kritikk som rammet politiet blant annet etter 22. juli 2011. Vi har ikke hatt tilfredsstillende kompetanse til å styre og lede norsk politi på sentrale områder som for eksempel beredskap, virksomhetsutvikling og HR.

POD har nå om lag 230 faste stillinger, mens etaten har om lag 15500 medarbeidere. Dette gjør oss til et av de minste direktoratene, sett i forhold til virksomheten som ledes. For øvrig har politidistriktene vokst med over 1200 politistillinger og nærmere 130 jurister etter 22. juli. Dette er en betydelig styrking av politiet.

3. Vi vil ha et politi som kommer når folk trenger det - et nærpoliti i ordets rette betydning. Derfor er et av de viktigste tiltakene vi har gjennomført etter 22. juli nettopp å sette krav til og måle responstid. Publikum skal vite hvilke forventinger de kan ha til sitt politi.

Gjennom den kommende reformen er det videre et sentralt mål å få et likere politi som tilbyr likere tjenester basert på beste metoder, så det ikke er tilfeldig utfra hvor du bor hvilke tjenester du får. Dette skal og må skje i nær dialog med politiets samarbeidspartnere i kommunene.

4. Dagbladet er velkommen når som helst til en samtale om mine og våre ambisjoner for norsk politi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.