Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Unyanserte halvsannheter og fordommer

Aftenposten og VG får kritikk for å fremme antimuslimske holdninger i sine kryssord.

«En stinkende onkel er i ferd med å infiltrere Tanta i Posthuset,» skriver artist og Dagblad-spaltist Haddy Jatou N’jie i et debattinnlegg i gårsdagens Aftenposten. Hun trekker fram to eksempel fra Aften-X-ordene 2. og 5. mai i år:

• Oppgave 4 loddrett: Nesten 3 av 4 slike i Oslo begås av «flerkulturelle». Løsningsord: Voldtekter.

• Oppgave 4 vannrett: Negerlandsby. Løsningsord: Kral.

«Jeg har alltid sett kryssord som en apolitisk tidtrøyte av nøytrale synonymer og logiske assosiasjoner. Men dette var et politisk partsinnlegg. (…) Aftenposten bruker altså de ukommenterte kryssordrutene til å bekrefte unyanserte halvsannheter og dermed fordommer,» skriver N’jie.

Bakvei

Selv løser hun bare sudoku, så nå lurer hun på hvor mye grums det egentlig har stått i X-ordene.

- Dette er en bakvei, som ingen egentlig har tenkt på, tror jeg. Det er ikke noe annet sted avisene trykker ting uten å gå igjennom det først, sier N’jie til Dagbladet.

Hun vil ikke stemple kryssordforfatteren som rasist, men legger vekt på redaktøransvaret.

«TERRORIST» og «selvmordsbombere» var løsningsord i VGs kryssord 20. februar. Oppgavetekstene var henholdsvis «Brukes utviklingshemmede til i Irak» og «Stadig vanligere muslimsk "karrierevalg"». Faksimile: VG
«TERRORIST» og «selvmordsbombere» var løsningsord i VGs kryssord 20. februar. Oppgavetekstene var henholdsvis «Brukes utviklingshemmede til i Irak» og «Stadig vanligere muslimsk "karrierevalg"». Faksimile: VG Vis mer

- De har faktisk redaktøransvar for hele avisa. De kan ikke bare la dette gå gjennom og skylde på ordboka, sier Haddy Jatou N’jie.

Ifølge Klassekampen inneholder også VGs kryssord rasistisk grums og antimuslimske holdninger. 20. februar skulle man komme fram til følgende løsninger:

• Brukes utviklingshemmede til i Irak.

Løsningsord: Selvmordsbombere.

• Stadig vanligere muslimsk «karrierevalg».

Løsningsord: Terrorist

Beklager

Aften-redaktør Hilde Haugsgjerd legger seg flat for kritikken.

- Unyanserte halvsannheter og fordommer

- Vi synes dette innlegget er helt på sin plass. Vi føler oss truffet, og vi er ikke glade for de to eksemplene hun trekker fram.

- Hvordan kan dette komme på trykk?

- Her har våre kontrollrutiner sviktet. Det blir ikke alltid lest like godt korrektur på et kryssord som leveres hver dag for en fast side, sier Haugsgjerd.

Hun ser det er brukt begrep som kan oppfattes som diskriminerende og ha en rasistrisk undertone.

- Kryssordforfatteren har holdt seg strengt til ordbøkene, men de ligger ofte et stykke etter sin samtid. Ting som kan forklares og nyanseres i en artikkel eller kommentar, blir helt feil i den formen som et kryssord har.

- Får det som har skjedd konsekvenser?

- Ja, vi er i en dialog med vår kryssordforfatter om å etablere en klarere språkpolitikk for oppgaver, ord og definisjoner som kan brukes i våre X-ord, sier Hilde Haugsgjerd.

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, avventer på sin side en kritisk henvendelse fra Diskrimineringsombudet:

- Hvis vi får en slik henvendelse med konkrete påpekninger vil vi selvsagt behandle den seriøst. VG har ingen intensjon om å publisere innhold som oppfattes som generelt fornærmende mot muslimer, skriver Olufsen i en epost til Klassekampen.

VANTRO: «Vantroen steg etter hvert som løsningsordet åpenbarte seg,» skriver artist og journalist Haddy Jatou N\'jie om Aften-X-ordene, som hun mener sprer fordommer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media