Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uønsket som trafikkpoliti

INTERNETT: I kampen for å få bukt med ulovlig fildeling på nett, presser plate- og filmbransjen på for at nettleverandørene, som Telenor og NextGenTel, skal kontrollere brukernes trafikk og stenge nettilgangen ved eventuelle brudd på opphavsretten.

Forbrukerrådet støtter rettighetshaverne i at opphavsretten skal respekteres. Men lovbrudd er det opp til domstolene å vurdere, noe som også gjelder ved spørsmål om krenking av opphavsretten. Å gjøre nettleverandørene til trafikkpoliti på nett setter rettssystemet til side og flytter det over i den private sfære.

EU-kommisjonen har, på tross av sterk intern uenighet, nylig lagt frem et direktivforslag som i praksis vil etablere et slik ansvar for nettleverandørene. I Frankrike er det allerede innført en slik prøveordning, og England ser ut til å følge opp innen kort tid.

Å stenge kundens nettilgang kan bli en av konsekvensene ved påståtte brudd på opphavsretten. En slik reaksjon er et alvorlig inngrep, som sjelden vil være proporsjonalt med det påståtte lovbruddet. Nettilgang er i våre dager et nødvendighetsgode, ved at offentlig myndigheter og andre aktører i samfunnet forutsetter at du er på nett.

En slik løsning vil også i mange tilfeller ramme skjevt og vilkårlig. Er det rimelig at hele husholdningen mister nettilgangen dersom en i familien mistenkes for ulovlig nedlasting? Og hvilket ansvar har du hvis andre benytter deg seg av din nettilgang for å laste ned denne typen innhold?

Både enkeltleverandører og IKT-Norge har gått ut mot denne type overvåkning og sanksjoner. Også kulturminister Trond Giske ga nylig klart uttrykk for at myndighetene ikke vil føye seg for innholdsindustrien som vil utvide leverandøransvaret. Allikevel forventer vi økt press fra krefter som ønsker seg slike ordninger Norge. En utvikling Forbrukerrådet advarer sterkt mot. Nettleverandørene bør ikke være trafikkpoliti på nett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media