Uplugga og overtent

Voksent, pent og kaldt.

CD: «Best of»-plater i strykerbelagt, stearinlysblafrende og rødvinssmakssatt livetapning er en velkjent og ofte julesalgsaktuell produktsjanger innen platebransjeriet. Det skal liksom være så tilbakelent og levende, men ender like gjerne opp som konstruert og flatt. Om det er spilt inn på Oslo-klubb, på kulturhus i Utkant-Norge eller på et eksotisk sted på vei til Nordpolen har som regel lite å si for sluttresultatet.

Fin comebackbris

Det finnes både verre og bedre plater i denne litt tvilsomme nisjen enn akkurat denne – en akustisk karriereoppsummering i konsertformat fra CC Cowboys. Magnus Grønnebergs cowboyer har en fin comebackbris i ryggen og en relativt urokkelig posisjon som det femte viktigste bandet i 80-/90-tallsbølgen av toneangivende norsk-på-norsk-rock. De har sine identifiserbare og karismatiske karrierefaser, fra allsangvennlige russehits anno tidenes morgen («Harry» m.fl.) via Grønnebergs fine Grant Lee Buffalo-tilløp midt på 90-tallet (særlig «Hvit luft» og den stadig like flotte «Når du sover») til dagens knallsterke, Per Vestaby- og Jørn Christensen-forsterkede besetning – to årgangsmusikere som i sine mest inspirerte øyeblikk har spisskompetansen til å løfte Grønnebergs låter opp i karrieretoppende marsjhøyder.

Anstrengt

Problemet i Svalbard-platas tilfelle er at den eksemplariske slepenheten og det tiltalende, søvnige groovet som preget den siste studioplata, og i særdeleshet den stoiske «Kom igjen»-singelen, i stor grad er fraværende, erstattet av spiss livelyd og anstrengt «redd-for-at-det-skal-bli-kjedelig»-overarrangering. Uten råskap, uvørenhet og nerve havner CC Cowboys her dypt inn i voksenpopens kjedsomhet. Det er blitt en pertentlig, litt kjølig, innstudert og insisterende unpluggedplate full av kor og strykere og annen mannskapsforsterkning, men lyden blir bare stor og tom. «På Svalbard uten strøm» er dessuten for lang med sine 19 spor, og får et litt ukledelig markedskalkulert preg over seg, selv om CC Cowboys-katalogen for så vidt er slitesterk nok.