— Vår kultur  er mer enn bare islamsk. Det blir derfor feil å bruke vår gamle kultur og tradisjon som bevis på at «jøder har bodd i muslimske land og områder i hundrevis av år, i fred og forsoning», skriver Mina Bai. På bildet ser du en bønn i en synagoge i Teheran (2007).
— Vår kultur er mer enn bare islamsk. Det blir derfor feil å bruke vår gamle kultur og tradisjon som bevis på at «jøder har bodd i muslimske land og områder i hundrevis av år, i fred og forsoning», skriver Mina Bai. På bildet ser du en bønn i en synagoge i Teheran (2007).Vis mer

Upresist om muslimer og jøder

Dagens Iran preges av antijødisk og antiisraelsk propaganda.

Meninger

I en meningsytring Dagbladets nettsider (18. februar) bruker Hamze Ahmed Nordahl-Rajpoot Iran som eksempel på god sameksistens mellom muslimer og jøder, et sted han påstår det bor 30.000 jøder.

Det er riktig at det har vært god sameksistens mellom jøder og iranere, da som en tradisjon fra gammel persisk kultur - og ikke islam. Iran, eller gamle Persia, har den eldste jødiske befolkning i Midtøsten, anslått å gå 3.000 år tilbake. Cyrus, den persiske kongen, er kjent for å ha frigjort jødene fra Babylons slaveri. Han ga dem aksept og erkjennelse. Men dette er i tiden før Iran ble angrepet av arabere, der persere ble tvunget til å akseptere Islam.

Før den islamske revolusjonen bodde det omkring 90.000 jøder i Iran. Etter revolusjonen og islamisering av Iran har mange av disse flyktet fra landet, mange til Israel. Iran preges nå av antijødisk og antiisraelsk propaganda. Iransk ungdom vet dessverre ikke engang hva som er forskjellen på en jøde og israeler lenger. I dag teller Irans jøder under 10.000 personer.

Dette er en stor sorg for oss iranere. Vi har en jødisk representant i Parlamentet, siden jødedommen er en offisiell Ibrahims religion, men jødene har det ikke lett i hverdagen i dagens Iran. De prøver å skjule at de er jøder av frykt for å ikke få plass på universitetet eller i arbeidslivet. De frykter diskriminering. Derfor er de ikke lenger åpne om deres identitet.

Vår kultur er mer enn bare islamsk. Det blir derfor feil å bruke vår gamle kultur og tradisjon som bevis på at «jøder har bodd i muslimske land og områder i hundrevis av år, i fred og forsoning». Freden og forsoningen ble nettopp brutt med den islamske revolusjonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.