Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utenlandsstudier:

Upresist om støtte-ordninger til studier i Kina

Det er ikke frykt for uheldig signaleffekt som er bakgrunnen for regelendringen, men et ønske om å gjøre det mer attraktivt for norske studenter å studere i Kina og Russland.

HØYE KRAV: Elever ved en videregående skole i Haikou i provinsen Hainan, deltar i øvelser for å redusere stress før det årlige opptaket for høyskoler 4. juni i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
HØYE KRAV: Elever ved en videregående skole i Haikou i provinsen Hainan, deltar i øvelser for å redusere stress før det årlige opptaket for høyskoler 4. juni i år. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen er opptatt av at flere norske studenter reiser ut. Det beriker norsk arbeidsliv, akademia og studentene selv. Vi er derfor også opptatt av å senke terskelen for å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet.

I en sak fra Finansavisen, som også er publisert på db.no, skriver avisa om norske studenter som studerer i Kina. Der slås det fast at støtteordningene for disse studentene handler om at vi ikke vil støte kinesiske myndigheter. Det er feil. Hadde avisa lest hele høringsnotatet som de sakser fra, ville de ha sett at dette handler om å fjerne barrierer.

Det er mange flere kinesere og russere som studerer i Norge enn det er nordmenn som studerer i Kina og Russland.

Statssekretær Rebekka Borsch (V). Foto: Marte Garmann
Statssekretær Rebekka Borsch (V). Foto: Marte Garmann Vis mer

Vi ønsker at flere norske studenter ser mulighetene i disse landene, og det er en av grunnene til at vi har inngått avtaler om utdanningssamarbeid med de to landene. Russland og Kina har stilt stipender til disposisjon for norske studenter.

Slik reglene var tidligere, ville en student som takket ja til et stipend fra Kina eller Russland, miste retten til støtte fra Lånekassen. Fordi Lånekassens satser var mer gunstig enn stipendet fra Kina /Russland ville studentene som regel takke nei til stipendet.

Det er riktig at KD mener at det ville være et uheldig signal til samarbeidslandene dersom norske studenter alltid takker nei til stipend som landene har stilt til disposisjon for å styrke utdanningssamarbeidet med Norge. Det er imidlertid ikke frykt for uheldig signaleffekt som er bakgrunnen for regelendringen, men et ønske om å gjøre det mer attraktivt for norske studenter å studere i Kina og Russland.