DEBATT

Uproblematisk at helvete brenner under barns føtter?

Det er ikke holdbart at barn fortsetter å få ødelagte sinn i religionsfrihetens navn.

TRENGER MER KUNNSKAP: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) trenger kunnskap i hva som ligger i frihetsbegrepet til Barnekonvensjonen og Menneskerettighetene, skriver innsenderen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
TRENGER MER KUNNSKAP: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) trenger kunnskap i hva som ligger i frihetsbegrepet til Barnekonvensjonen og Menneskerettighetene, skriver innsenderen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vår barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), er opplagt inhabil grunnet sitt kristne ståsted og trenger kunnskap i hva som ligger i frihetsbegrepet til Barnekonvensjonen og Menneskerettighetene. I et intervju i Dagbladet (27.04.) medga Ropstad at religionsfrihet gir trossamfunn rett til å forkynne helveteslæren til barn. Ropstad ga også trossamfunn rett til å forkynne at homofili er synd.

Anders Torp.
Anders Torp. Vis mer

Barnekonvensjonen og Menneskerettighetene stadfester barns og menneskers rett til religionsfrihet. I lang tid har religiøse ledere brukt religionsfriheten som en slags hjemmel til å nærmest gjøre hva de vil i Guds navn.

Jeg har selv vokst opp med troen på at helvete brenner under mine føtter, i min oppvekst som pastorsønn. Mange barn vokser fortsatt opp med dette virkelighetsbildet og mange voksne kan slite med angst for resten av livet på grunn av helveteslæren de ble indoktrinert med som barn.

Voksne jeg har pratet med, som har vokst opp med helveteslæren, forteller i ettertid at de heller ønsket å bli skutt i hodet framfor å havne i helvete. Å bli drept er nemlig barnemat opp mot å havne i helvete, ettersom helvete innebærer å bli pint og torturert i en evighet.

De svakeste i samfunnet har ikke samme utgangspunkt som voksne til å håndtere slike angstfulle religiøse aspekter. Barn må beskyttes mot skremsler. Det er urovekkende at vi har en barne- og likestillingsminister som ikke klarer å se dette.

Frihetsbegrepet er en motpol til språk som innebærer makt, trusler og straff. Det finnes ingen frihet i at en allmektig gud vil dømme deg til en evighet med pine i helvete hvis du ikke gjør som gud eller pastoren sier. Ropstad er åpenbart så farget av sitt eget ståsted som kristen at han enten ikke kan se dette selv eller ikke ønsker å se det selv.

Ropstad virker ikke å være klar over at mange trossamfunn ødelegger barn ved at de stempler barnets natur som syndig. Å vokse opp i et trossamfunn som homofil kan føre til et ødelagt barnesinn, der barnet føler det er noe galt med seg selv, når det i realiteten ikke er det. Barn og voksne skal ha en fri samvittighet uten å få påført en ødelagt samvittighet fordi barnet ikke kan snakke sant om seg selv eller være seg selv.

På tross av at en over 2000 år gammel bok sier det er greit å mishandle barn med helvetestrusler eller fortelle stakkars homofile barn at de er på vei til helvete om de lever ut sin natur. Derfor er det urovekkende at Ropstad fortsatt kan være barne- og likestillingsminister etter at han har bevist for offentligheten at han ikke er habil nok til å utføre arbeidet.

Norge trenger en ny tros- og livssynspolitikk. Arbeidet har lenge vært utsatt av tidligere regjeringer. Det er på høy tid at Norge, som ofte fordømmer rettighetsbrudd i andre land, feier for sin egen dør.

Det er ikke holdbart at barn fortsetter å få ødelagte sinn i religionsfrihetens navn. Barn har også en rett til å ha religionsfrihet og samvittighetsfrihet, og skal ikke frarøves sin frihet fordi voksnes religionsfrihet skal trumfe barns frihet. Trossamfunn som bryter barns religionsfrihet og samvittighetsfrihet burde heller ikke motta medlemsstøtte fra staten, ettersom folkets skattepenger dermed bidrar til å delfinansiere rettighetsbrudd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer