Urbane galninger

Byen kan brukes til så mangt, men dette er nesten så du ikke tror det.

(Dagbladet.no): Tenk deg at du elegant nærmest svever over en tre meter høy vegg. Eller hopper de farlige meterne mellom to tak der et fall antagelig tar livet av deg, og ikke bare gjør du det, du legger inn en salto i tillegg.

Du kan jo prøve å balansere på et rekkverk 10 meter over bakken. Hvem trenger gulvet når du kan løpe langs veggen en liten stund. Og det er ikke noe problem å ta en baklengs salto fra et ti meter høyt tårn? Rett i bakken?

- Ny form for bevegelse

Sykt? Kanskje, men det er også en voksende fritidssyssel blant grasiøse urbane atleter som er hektet på Parkour. Det er ifølge Urban Fleeflow en «bevegelseskunst der deltagerne (kalt traceurs) bruker objekter fra bykjernen til å skape ny former for bevegelse».

Resultatet blir en lekker atletisk koreografi der skateboarding, breakdance, kampsport og militær-trening gir helt nye måter å bruke byen og dens innhold på.

Ideen svevde inn først inn i hodet på en gruppe franske forstads-gutter som syntes livet var kjedelig, og det som startet som kødd tok ifølge Urban Freeflow en alvorlig vending etterhvert som det utviklet seg i retning av militære hinderløype-øvelser.

Luc Besson

Sporten, eller kanskje livsstilen er mer korrekt, har siden fått utvikle seg i Frankrike. For tre år siden tok så den kjente franske filmmakeren Luc Besson («Nikita», «Det femte element») tak i fenomenet. Resultatet ble «Yamakasi», en film om sju unge franske «samuraier». Filmen er banal som få, men guttas fenomenale krumspring veier mer en nok opp for platt historie og forglemmelig dialog.

Så kom en BBC-reklame der Parkour er middelet når rushtrafikken rammer. Stjernen i kampanjen er David Belle, mannen som ledet de opprinnelige Yamakasi i en forstad til Paris, og som sammen med kompisen Sebastian Foucan regnes som opphavsmennene til Parkour.

Belle leder ifølge BBC nå en gjeng kalt Les Traceurs.

- Vi gjør dette fordi vi må bevege oss, føle at vi eksisterer og vise at vi finnes, har Belle ifølge BBC uttalt.

Sprer seg

Spektakulære hopp fra tak til tak tok vekket interessen hos en rekke markedsførere og resulterte i reklamfilmer for Nike og Toyota i tillegg til nevnte BBC. Så kom dokumentaren «Jump London», en regelrett kroppslig oppvisning fra Foucan og andre fransk venner på bytur i London.

Resultatet av denne kommersialiseringen er Parkour nå sprer seg utenfor Frankrike. Flere engelske medier har skrevet side opp og side ned om de urbane gymnastene. Søker du på nettet finner du en rekke filmer der den ene akrobatiske umuligheten nesten slår ihjel den andre.

- Hektet

- Min bakgrunn var fra boksing, men jeg var ikke helt hektet. Jeg følte aldri at boksing var 100 prosent for meg, sier Paul Corkery etil den engelske avisa Independent. Han er mannen bak nettsida Urbanfreeflow.com.

En dag lå han i senga og så tv sammen med kona. Skjermen viste Parkour og Corkey fant noe å bli hekta på. Slik er tydelig historien for mange, og sammenlignet med mange andre ekstremsporter er denne interessen billig. Byen ligger der, og joggesko er ofte på salg.

- To drept

Men alt er selvfølgelig ikke rosenrødt her heller. Ifølge ekstrem-gründer Sebastian Foucan døde to mennesker i Frankrike etter at filmen «Yamakasi» ble vist. Og mange av nettstedene understreker da også at hoppe ned fra et tak ikke anbefales og at det kun er en liten del av Parkour.

Nevnte kommersialitet bekymrer også, leser vi av og til på ulike diskusjonsfora. Hva skjer når amerikanerne og deres X-Games oppdager Parkour? Vel, litt kommers er fint det mener gjengen Independent har pratet med.

- De beste springer allikevel rundt og har det gøy. Pluss at når jeg blir tatt snikende rundt om natta, tror de jeg er en tjuv. Var det mer kjent, kunne jeg sagt «niks, jeg driver med Parkour», sier 17-åringen «Kerbie».

FILMEN:</B> Er du interessert kan du sjekke ut filmene «Jump London» og «Yamakasi».
UTROLIG:</B> Dette går faktisk bra. Sjekk ut videoen selv på: http://www.le-parkour.com/cyril.mpeg