Urealistisk, Storhaug

HRS overdriver sannsynlig antall innvandrere i Oslo.

KRITISK: Hege Storhaug og HRS (Human Rights Service) kritiserte lørdag SSB for manglende demografiske framskrivinger på bydelsnivå i Oslo.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KRITISK: Hege Storhaug og HRS (Human Rights Service) kritiserte lørdag SSB for manglende demografiske framskrivinger på bydelsnivå i Oslo. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet lørdag kritiserer Hege Storhaug fra Human Rights Service at Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke forteller hvordan andelen innvandrere i Oslos bydeler vil utvikle seg framover. Grunnen til at SSB ikke omtaler dette, er at vi ikke lager framskrivninger av befolkningen på delbydelnivå og heller ikke framskrivninger av innvandrerandel i Oslos bydeler. Slike tall ville blitt mer usikre enn det vi mener er forsvarlig.

Storhaug mener også at SSB underkommuniserer framskrevne tall for år 2100, der det ifølge høyalternativet vil være 14 millioner innbyggere i Norge, deriblant 4,3 millioner innvandrere og 1,9 millioner norskfødte personer med to innvandrerforeldre. Disse tallene ligger fritt tilgjengelige på våre nettsider, www.ssb.no. Der forklarer vi også hva som ligger til grunn for høyalternativet: Et økonomisk scenario der Norge fortsetter å være akkurat så mye rikere enn resten av verden som vi er i dag helt fram til 2100 (til tross for at petroleumsinntektene avtar) og der fattige land ikke tar innpå rike land økonomisk.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I mellomalternativet, som vi mener er langt mer realistisk, legger vi til grunn at inntektsnivået i Norge etter hvert vil nærme seg inntektsnivået i andre rike land, og at fattige land fortsatt vil ha en høyere økonomisk vekst enn de rike. Da blir innvandringen lavere. Ifølge mellomalternativet blir befolkningen i Norge 7,7 millioner i 2100. Av disse er 1,5 millioner innvandrere, og 0,7 millioner er født i Norge med to innvandrerforeldre.

SSBs mellomalternativ for nettoinnvandring har de siste årene truffet bedre enn både lav- og høyalternativene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.