Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kommersielle i barnevernet:

Uredelig om barnevern

Regjeringen prioriterer å gå rike investorers ærend, mens presset legges på ansattes arbeidsforhold, lønn og pensjon.

PRIVATISERINGSIDEOLOGI: Det er sørgelige at Kristin Ørmen Johnsen og Høyre med sin tvangspregede privatiseringsideologi velger å snu blikket vekk fra problemene med kommersielle i barnevernet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PRIVATISERINGSIDEOLOGI: Det er sørgelige at Kristin Ørmen Johnsen og Høyre med sin tvangspregede privatiseringsideologi velger å snu blikket vekk fra problemene med kommersielle i barnevernet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Høyres Kristin Ørmen Johnsen forsøker å diskreditere Arbeiderpartiets barnevernspolitikk når hun hevder at den rødgrønne regjeringen var positiv til bruk av kommersielle leverandører i barnevernet, men at Arbeiderpartiet har snudd i opposisjon.

Det er direkte feil, Ørmen Johnsen. Det er bare å gå inn i budsjettdokumenter og merknader fra vår regjeringsperiode, så ser du det tydelig. Vi hadde den gang som nå ofte møter med ulike ideelle organisasjoner, som for eksempel Kirkens Bymisjon og Norsk Folkehjelp. Ofte fikk vi bekymrede meldinger om kommersielle bedrifter som ved hjelp av sterke finansielle muskler kunne utkonkurrere de ideelle tilbyderne.

Dette førte til at stadig flere av de ideelle aktørene, som har lang tradisjon med å gi gode velferdstjenester i samarbeid med det offentlige, måtte gi tapt. Derfor var bestillingen også den gang fra våre statsråder til barnevernsetaten, at man skulle prioritere å bygge opp de offentlige institusjonene og styrke samarbeidet med de ideelle organisasjonene.

Nå ser vi at det er nødvendig å ta enda tydeligere grep. I fjor bodde omtrent 1000 barn i ulike barnevernsinstitusjoner – rundt 40 prosent i kommersielle institusjoner. De fleste av disse er eid av fem store konsern, som i 2016 hadde et samlet overskudd på sine barnevernstjenester på over 270 millioner kroner, ifølge tall fra De Facto analyse.

Arbeiderpartiet mener dette er en uholdbar situasjon. Derfor foreslo vi i et representantforslag tidligere i vår å styrke det offentlige og ideelle institusjonsbarnevernet og fase ut kommersielle aktører. Vi foreslo også å få vurdert utfasing av slike aktører fra andre deler av barnevernet.

Arbeiderpartiet fikk flertall for å styrke de ideelle aktørene ved at deres andel av institusjonsbarnevernet trappes opp til 40 prosent, uten at offentlige plasser forsvinner. Dermed må den kommersielle andelen krympe.

Dessverre ønsket ikke høyresiden å støtte et forslag om å begrense de kommersielle aktørenes mulighet til å ta ut profitt, til tross for at vi ser en utvikling mot et mer kommersialisert barnevern – med mer konkurranse, profittjakt og forretningshemmeligheter.

Det sørgelige er at Kristin Ørmen Johnsen og Høyre med sin tvangspregede privatiseringsideologi velger å snu blikket vekk fra problemene. Regjeringen prioriterer dermed å gå rike investorers ærend, mens presset legges på ansattes arbeidsforhold, lønn og pensjon.

Det skulle med all tydelighet vise at Høyres oppskrift definitivt ikke tjener barnevernsbarnas sak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media