Uredelig om konsentrasjonsleire?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HISTORIESKRIVING: Forfatteren Geir Stian Orsten Ulstein beskylder 24. oktober Kristian Ottesen og meg for å skrive «uredelig om konsentrasjonsleire», og meg spesielt for å ha «misbrukt» et av hans «farfars manuskripter for å bekrefte sine egne teorier». Undertegnede skal liksom ha «gjenfunnet» manuset og misbrukt det, «blindet av sine egne hypoteser». Han smører på med «skjønnmaling», «uredelighet», mangel på «vitenskapelig ærlighet» osv. Det er nærmest som at jeg skulle ha stjålet manuset fra hans farfar. Etter at disse grove beskyldningene om uhederlighet kom på trykk, har jeg fått mange henvendelser om hva i alle verden dette dreier seg om.

Under et arkivarbeid i Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek for om lag 10 år siden ble jeg oppmerksom på et manuskript i Norges Kommunistiske Partis arkiv, som jeg syntes hadde krav på offentlig interesse.

Jeg forsto at hovedpersonen i manus var sabotøren Anker Thorsrud og at han trolig var forfatteren. Thorsrud døde i 1982. Jeg kontaktet derfor hans familie og andre som han hadde hatt kontakt med, for å bringe dette på det rene og for å få klarhet i rettighetene. Jeg kom derfor i kontakt med Falken forlag som hadde forbindelse med NKP, som igjen har rettighetene til sitt arkiv- deponi. Alt tydet på at Thorsrud var forfatteren. Forlaget besluttet å utgi det og ba meg om å skrive et forord. Mine forutsetninger for å gjøre det var at store deler av manus handlet om fangelivet til sabotørene fra den organisasjonen Thorsrud og hans kamerater hørte til, nemlig Osvaldgruppa, som er ett av mine spesial- felt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer