DEBATT

Offentlig vs privat

Uredelig om private barnehager

Historien om barnehagesektoren er en suksesshistorie, og de private barnehagene står for mye av suksessen.

SUKSESS: Historien om norsk barnehagesektor er en suksesshistorie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SUKSESS: Historien om norsk barnehagesektor er en suksesshistorie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Private barnehager har en stor del av æren for at titusener av foreldre i årene etter barnehageforliket kunne sende sine aller kjæreste til en barnehage i stedet for en ufaglært dagmamma. Når Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie tar et oppgjør med disse barnehagene, er han flinkere til å bruke adjektiver enn til å forholde seg til fakta.

Historien om norsk barnehagesektor er en suksesshistorie. For 20 år siden var det stor mangel på barnehageplasser. Familier som var ferdige med foreldrepermisjonen var tvunget til å velge mellom en dagmamma og å la en av foreldre – oftest mor – bli hjemme.

Åtte år etter barnehageforliket i 2003 gikk ni av ti barn i alderen 1-5 år i barnehage. Nesten to av tre nye plasser i denne perioden ble etablert av private aktører.

I dag kan foreldre velge mellom et stort mangfold av gode barnehager, og de kan ha visshet om at barna deres er i de beste hender i et trygt og pedagogisk miljø mens de selv er på jobb. Ni av ti foreldre er fornøyde med barnehagen deres barn går i. Tilfredsheten med barnehagene er atskillig høyere enn med resten av utdanningsløpet. Og tilfredsheten med de private barnehagene er aller høyest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer