UTSATT: Amnestys rapport om levekår for sexarbeidere i Norge viser hvordan sexarbeidere utsettes for trakassering, tvangsutkastelser og vold, skriver Patricia Kaatee i Amnesty. Foto: Bjørge Stein / NTB Scanpix
UTSATT: Amnestys rapport om levekår for sexarbeidere i Norge viser hvordan sexarbeidere utsettes for trakassering, tvangsutkastelser og vold, skriver Patricia Kaatee i Amnesty. Foto: Bjørge Stein / NTB ScanpixVis mer

Uredelig om rettigheter

Kriminalisering av sexarbeid svekker innsatsen mot utnyttelse og menneskehandel, og bidrar til at mennesker som selger sex blir mer sårbare for utnyttelse.

Meninger

Freethem Norge påstår at Amnesty Internationals innsats for å forsvare menneskerettighetene til samtykkende voksne mennesker som selger sex øker omfanget av seksuell utnyttelse av barn. Vi et sterkt uenige i disse udokumenterte påstandene.

Seksuell utnyttelse av barn under 18 år og menneskehandel til prostitusjon er alvorlige brudd på menneskerettighetene som stater plikter å forebygge, etterforske og straffe.

Ifølge blant andre Europarådets ekspertgruppe mot menneskehandel er det nødvendig å skille mellom utnyttelse/menneskehandel og sexarbeid mellom samtykkende voksne. En sammenblanding fører til diskriminering av sexarbeidere, og gjør det vanskeligere å bekjempe utnyttelse og menneskehandel.

Amnestys rapport om levekår for sexarbeidere i Norge viser hvordan sexarbeidere utsettes for trakassering, tvangsutkastelser og vold. Overgrepene blir forsterket av, og noen ganger forårsaket av, lovgivningen som kriminaliserer både kjøp og tilrettelegging av sexarbeid i innsatsen mot menneskehandel.

Rapporten dokumenterer også hvordan kriminalisering svekker innsatsen mot utnyttelse og menneskehandel, og bidrar til at mennesker som selger sex blir mer sårbare for utnyttelse av halliker og bakmenn. Amnesty anbefaler derfor en avkriminalisering av sexarbeid, og ber også politiet om å stanse bruken av «stressmetoder» rettet mot sexarbeidere.

Freethem viser også til sak i Dagbladet 6. juli, hvor en kan lese at rapporten viser systematiske og verifiserbare brudd på menneskerettighetene. Ingen synspunkter er blitt filtrert eller utelukket for å styrke bestemte konklusjoner. Påstander om å være feilsitert kan tilbakevises med dokumentert sitatsjekk i forkant.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.