Uredelig om steinerskolen

Forfatterne av «Det de ikke forteller oss» foretar ingen fordomsfri og reell undersøkelse.

OKKULT GRUNNLAG? Kronikkforfatteren mener steinerskole-kritikerne tar feil og at utgangspunktet deres er ensidig. På bildet ser vi Steinerskolen i Stavanger. 

Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / Dagbladet
OKKULT GRUNNLAG? Kronikkforfatteren mener steinerskole-kritikerne tar feil og at utgangspunktet deres er ensidig. På bildet ser vi Steinerskolen i Stavanger. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STEINERSKOLEN: Kristin A. Sandberg og Trond K.O. Kristoffersen framstiller i Det de ikke forteller oss — Steinerskolens okkulte grunnlag steinerpedagoger som ukritiske i sitt forhold til Steiners ideer. Forfatterne hevder at det finnes en okkult virkelighetsforståelse som er det egentlige grunnlaget for pedagogikken, men at dette blir bevisst holdt skjult for myndigheter og brukere.

Forfatterne skriver at de ikke vil steinerskolene til livs, men synes å mene at de har en etisk forpliktelse til å fortelle «sannheten». De gir inntrykk av at de vil undersøke hvordan steinerpedagogikkens okkulte grunnlag blir brukt i skolene og i lærerutdanningen, men de foretar ingen fordomsfri og reell undersøkelse av dette.

DE GJENGIR beretninger fra lærere og foreldre som har negative erfaringer og de siterer fra Steiners tekster og fra andre tekster som formidler steinerpedagogiske ideer, og slik «beviser» forfatterne påstanden om at det finnes et okkult grunnlag i steinerpedagogikken. Det er en effektiv måte å legge til rette for de slutningene de ønsker å trekke, men redelig er det ikke.  Metoden tilfredsstiller ikke de mest grunnleggende krav til vitenskapelighet. Jeg arbeider med en doktorgrad i pedagogikk og undersøker hvordan Steiners ideer er formulert i de norske steinerskolenes læreplaner og i artikler forfattet av norske steinerpedagoger i perioden 1926 til 2007. Mine funn så langt tilbakeviser Sandberg og Kristoffersens påstander.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer