Uredelig reder

Overlegen spenningsroman med språklige svakheter

BOK: Jeg spurte en gang Ken Follett om han ikke kunne tenke seg å skrive en spenningsroman med handlingen lagt til Norge. «Dere har ikke gjort noe som er spennende nok,» svarte han. At det var et overflatisk svar, blir desto tydeligere etter å ha lest Tom Kristensens nye thriller om en uredelig rederfamilie.Med tre suksessbøker bak seg har Kristensen bevist at det går an å skrive spenningsromaner fra Norge. Han var nykommeren som hardt og kontant etablerte finansthrilleren her, med den svært spennende debuten «En kule». Men med «Profitøren» viser Kristensen at han evner å lage mer enn leken underholdningsaction, her veksler han mellom en dramatisk historie fra krigen (en uuttømmelig kilde) og den like dramatiske avsløringen over seksti år etter.

Nortraship

«Profitøren» handler om norske krigsseilere og norske skipsredere, to grupper som ikke nødvendigvis trakk i samme retning i en tung og vanskelig tid. Det gjelder i hvert fall ikke for Tønsberg-rederiet Langholm, hvor eneherskeren Otto Langholm har plassert seg sentralt i New York i 1941. Her holder det amerikanske kontoret til Nortraship til, organisasjonen som kontrollerte mer enn 800 norske handelsskip under krigen og var verdens største shippingselskap. Langholm, som selv eier fem lasteskip, jobber i befraktningsavdelingen, men han prøver også å pleie sine egne interesser så godt han kan. Det innbefatter kontakt med grupperinger og nasjoner han ikke burde hatt kontakt med.

Gisselaksjon

Noenogseksti år etter leder Otto Langholm junior rederiet, og han er fullstendig klar over alle de vanærende hemmelighetene som truer med å komme til overflaten allerede i bokas dramatiske åpningskapitler. For Tom Kristensen går ut i femte gir, med en actionfylt gisselaksjon hvor en gammel og rasende krigsseiler truer med å ta liv hvis ikke sannheten om Langholm kommer for en dag.Bokas hovedperson i nåtid heter Stine Lindh, hun underviser ved Høgskolen i Tønsberg samtidig som hun jobber på en doktoravhandling om norske krigsprofitører. Den interessen gjør at hun havner i Langholms søkelys (eller rederen i hennes, alt ettersom), og det er duket for en skikkelig katt-og-mus-lek hvor Lindh både må unngå Langholm samtidig som hun må finne ut hva han skjuler.

Troverdig

Det viktigste med ei spenningsbok av denne sorten er at den er til å tro på. «Profitøren» virker troverdig, i hvert fall for en anmelder som verken er ekspert på Nortraship eller krigsseilere. Som spenningsbok er den helt overlegen, men det skorter litt litterært sett. Kristensen har for eksempel en trang til å være overdetaljert (setninger av typen «Klokka ti over tolv på ettermiddagen den samme mandagen» er egentlig mer irriterende enn opplysende), og han fører ikke et originalt språk på noe vis, men han tar igjen med et driv som er nærmest overveldende for leseren. For å si det sånn, klisjeen «Jeg klarte ikke å legge den fra meg» er høyst anvendelig om «Profitøren».