DEBATT

Uredelig retorikk og bruk av fakta

Amnesty er nå blitt den lobbyorganisasjonen kvinnegruppa i organisasjonen fryktet.

SEXKJØP: Forfatterne av Amnesty-rapporten har verken hatt en objektiv innfallsvinkel eller en nøytral tilnærming til prostitusjon, mener kronikkforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix 
SEXKJØP: Forfatterne av Amnesty-rapporten har verken hatt en objektiv innfallsvinkel eller en nøytral tilnærming til prostitusjon, mener kronikkforfatterne. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da Amnesty International vedtok en anbefaling til verdens stater om avkriminalisering av sexkjøpere og halliker, meldte kvinnegruppa i Amnesty Norge seg kollektivt ut av organisasjonen. I deres pressemelding hvor de krever styrets avgang skriver de:

«Styret i Amnesty Norge har ikke oppfylt kravene til involvering av medlemmene i forkant av vedtaket om organisasjonens nye policy for prostitusjon. Dette vedtaket går mot nåværende norsk lovgivning og kan gjøre Amnesty Norge til en lobbyorganisasjon for avkriminalisering og tilrettelegging for sexhandel.»

26. mai 2016 gikk generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge ut og anklaget staten Norge for menneskerettighetsbrudd mot «sexarbeidere». Samme dag lanserte Amnesty International rapporten som skulle danne grunnlaget for deres nye policy. Rapporten viser at Amnesty nå er blitt den lobbyorganisasjonen kvinnegruppa fryktet.

I Norge er det lovlig å selge sex. Dette til tross har Amnesty navngitt rapporten «Criminalisation of Sex Work in Norway». Navnet indikerer at det er mennesker som utnyttes i prostitusjon som blir kriminalisert i Norge, og er et godt eksempel på uredelig bruk av fakta og retorikk slik vi ofte ser i debatten om prostitusjon. Amnesty bruker også begrepet «sex work» i stedet for prostitusjon. Det normaliserer prostitusjon og underbygger den nyliberale forestillingen om at prostitusjon er et valg, og et yrke som hvilket som helst annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer