Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Andre verdenskrig

Uretten mot krigshelter

Tida bør være kommet til at alle som bidro får sin rettmessige heder og anerkjennelse.

MÅ BEGRUNNE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).
MÅ BEGRUNNE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har nå anledning til å rette opp en historisk urett overfor motstandsfolk som ble oversett etter andre verdenskrig. Forsvarsdepartementet har drevet et historikerprosjekt fra 2011, i den hensikt å vurdere innsatsen til de motstandskjemperne som ikke ble dekorert for innsatsen etter krigen. Nå tyder lekkasjer på at prosjektgruppa vil konkludere med at det ikke skal deles ut nye medaljer. Rapporten deres og regjeringens beslutning vil bli offentliggjort på nyåret. Ifølge ABC Nyheter blir prosjektet avsluttet uten nye dekorasjoner.

Arbeiderpartiet og SV legger et helt tilbørlig press på regjeringen i denne saken. Ap-representant Marit Nybakk har levert skriftlig spørsmål der hun ber forsvarsministeren begrunne departementets standpunkt, melder Klassekampen. Nybakk har lenge kjempet for anerkjennelse for de motstandsgruppene som ikke ble hedret etter krigen. Hun skriver at utdelingen av medaljer for innsats under andre verdenskrig «må skje etter like prinsipper for dem som tjenestegjorde i allierte militære formasjoner. Osvald-gruppa, Pelle-gruppa og partisanene i Finnmark er eksempler på grupper som ikke har fått den anerkjennelse de fortjener.»

Reaksjonene fra Finnmark på at partisanene heller ikke denne gangen blir hedret etter fortjeneste, er naturlig nok sterke. SVs Kirsti Bergstø kaller skrinleggingen av prosjektet et svik. Hun mener også at det er respektløst overfor alle dem som har fremmet navn som burde hedres. I februar i år opplyste forsvarsministeren at det var kommet inn mer enn 1300 forslag fra publikum og fagmiljøer. «Det vil ikke bli forstått dersom arbeidet legges i en skuff som ikke skal åpnes mer,» sier Bergstø. Også Varanger museum som jobber med dokumentasjon av motstandsarbeidet i Finnmark, protesterer overfor Forsvarsdepartementet. Museumsstyret påpeker i en uttalelse at ikke en eneste partisan ble dekorert etter krigen: «Det er vanskelig å forstå at dette kan skyldes annet enn kald krig og spionfrykt.»

Krigshistorien i Norge har alltid vært preget av den politisk aksepterte motstandsbevegelsen, altså hjemmefronten og Milorg. Innsatsen til de kommunistiske gruppene som gjennomførte brorparten av alle sabotasjeaksjonene, er blitt fortiet og bevisst glemt. Mer enn 70 år etter frigjøringen bør tida være kommet til at alle som bidro får sin rettmessige heder og anerkjennelse. Ine Eriksen Søreide bør ha rettferdighetssans nok til å bøte på den historiske «forglemmelsen».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!