- Urettferdig at man må betale for noe man ikke bruker

Flest unge er imot NRK-lisensen.

MOT LISENS:  Asbjørn Berg (29), Glenn Olaussen (25) og Gry Olaussen (26) er alle kritiske til NRK-lisensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOT LISENS: Asbjørn Berg (29), Glenn Olaussen (25) og Gry Olaussen (26) er alle kritiske til NRK-lisensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er urettferdig at man må betale for noe man ikke bruker. De som vil ha NRK må gjerne betale, men ikke alle andre, sier Tor Asbjørn Berg (29) til Dagbladet.  

Han er en av flere unge som er sterkt imot NRK-lisensen. En ny undersøkelse Ipsos MMI har utført på oppdrag for Dagbladet viser at 37 prosent av den norske befolkningen er imot lisensen. Tallene er basert på 1007 intervjuer på nettet i perioden 17. - 25. juni 2015.

Bare halvparten av de spurte sier de støtter lisensordninga, og NRK-støtta er størst blant dem over 60, men lavest blant de yngre og vestlendinger. 

Berg bruker tv-en sin først og fremst som en pc-skjerm og foretrekker nettbaserte løsninger som Netflix. De få gangene han ser på tv velger han aldri NRK.  

- Det er ikke noe som interesserer meg på NRK. Nå har de flyttet fotball over på andre kanaler også, så for min del kan NRK gjerne bli reklamefinansiert som alle andre, sier han.  

- Gammeldagse Han får støtte av vennene Glenn Olaussen (25) og Gry Olaussen (26).  

- For meg fremstår NRK som gammeldagse. Jeg ser mye heller nyhetene på TV 2, fordi de er mer rettet mot et yngre publikum, sier Glenn Olaussen. 

Medieprofessor ved UiO, Gunn Enli, mener undersøkelsen kan bety at NRK har problemer med å oppleves relevant for en del befolkningsgrupper.

Lisensen har vært heftig debattert i vår, men ble foreslått fredet av kulturminister Thorhild Widvey (H) i NRK-meldinga like før sommeren. Siste ord i saken er det imidlertid politikerne på Stortinget som har når lisensen behandles på Stortinget til høsten. 

Størst blant de gamle Tallene viser også tydelig at statskanalen står sterkest blant de eldre. NRK har brukt store ressurser på å gjøre programtilbudet yngre det siste året - likevel er 2 av 3 NRK-støttespillere i undersøkelsen 60 år eller mer.

- Om vi ikke blir yngre blir vi irrelevant for en stor del av befolkninga, sa NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet tidligere i vår.

Ifølge undersøkelsen er lisensmotstanden likevel størst blant dem mellom 30 og 39 år og lavest blant dem over 60. Ekspertene er ikke overrasket.

- Det er ingen stor overraskelse at de yngste i mindre grad betaler lisens og har generell lavere villighet til å gjøre det, mens de eldste er tilhengere av lisensen og betaler den, sier Marianne Massaiu, i mediebyrået Mediacom.

NRK-lisensen ramler ned i postkasser landet rundt i disse dager med forfall 31. juli.

1 av 10 unge Tv-ekspert Morten Wiberg i mediebyrået Carat tror tredveåringer har en livssituasjon som gjør at man ikke støtter NRK-lisensen.

- Jeg tror mange 30-39 åringer befinner seg i en livssituasjon der de ikke har tid til å mye tv-seeing og dermed føler at lisensen er urimelig, sier han.

NRK har blant annet revitalisert Dagsrevyen med introvignett fra Röyksopp, tatt Ole Torp av lufta og skal på ny bruke Leo Ajkic i valgdekninga. Undersøkelsen viser likevel at det bare er 12 prosent av dem mellom 18 og 29 år som syntes NRK gir mye valuta for lisenspengene.

NRK-EKSPERT: Helle Sjøvaag ved UiB. Foto: UiB
NRK-EKSPERT: Helle Sjøvaag ved UiB. Foto: UiB Vis mer

- At unge er mer kritiske til lisensen og bruker NRK kanalene i mindre grad har sammenheng med at de orienterer seg mer mot nettbaserte medier, sier medieprofessor Gunn Enli med UiO.

Rikinger og NRK Det er husstander med årlig inntekt over 800 000 kroner - de mest pengesterke i undersøkelsen - som er mest NRK-positive. Det bekymrer forskerne. 

- At de ressurssterke er mer fornøyd med NRK enn de rundt eller under gjennomsnittsinntekten er en bekymringsfull forskjell på lav og høy inntekt og forholdet til NRK, sier Helle Sjøvaag ved Universitetet i Bergen når hun ser tallene.

Dagbladet har også spurt det norske folk i hvor stor grad de opplever at NRK-lisensen gir dem valuta for pengene. 1 av 3 svarer «lite», 1 av 5 sier NRK gir «mye» igjen for pengene.

Vestlendinger er mest NRK-kritiske, mens 16 prosent av de spurte kvinnene sier NRK gir god valuta for pengene. Igjen er det dem over 60 som er mest tilfreds med NRKs tilbud. 

- For eksempel ser vi at personer med lav husstandsinntekt i stor grad støtter lisensordninga, men i liten grad synes de få mye igjen for lisenspengene. Dette er en utfordring for NRK - å klare å trenge igjennom mengden av tjenester for å nå yngre publikumsgrupper. For at NRK skal ha legitimitet, må også folk føle at kanalen er relevant for dem, fortsetter Sjøvaag ved UiB.

Overrasket NRK-sjef Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk er kringkastingssjef mens Thor Gjermund Eriksen har ferie. Kalbakk sier NRK får andre tall når de gjør egne undersøkelser.

- Jeg er litt overrasket over at tallene er såpass mye lavere enn i den årlige undersøkelsen fra Norsk Gallup. Litt av grunnen kan nok være forskjell i metode, når undersøkelsen er utført på nett får man ikke med de eldste aldersgruppene, sier han.

Likevel sier han seg temmelig fornøyd med oppslutninga rundt NRK, også rundt oppslutninga til lisensen, som ifølge Ipsos MMI er på rundt 50 prosent.

- Når det er sagt er det fortsatt godt over halvparten som mener at de får mye eller passe igjen for lisenspengene, og det er også høyere tall enn vi ser i andre land som har lisensordning. At 51 prosent av befolkningen er for lisensordninga i seg selv er faktisk et oppsiktsvekkende høyt tall, avslutter Kalbakk.

STEDFORTREDENDE NRK-SJEF: Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STEDFORTREDENDE NRK-SJEF: Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer