Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Urettferdig fordeling

Festivalarrangører på samme beite blir forskjellig behandlet. Av potten på 20 millioner i statsstøtte får jazzfestivalene tretti prosent, mens rockfestivalene mottar tre prosent. Begge har rock på repertoaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festivaler slåss om samme artister. Mange jazzfestivaler topper artistlista med rockstjerner. Disse har tidligere spilt på norske jazzfestivaler:

Eric Clapton

Gary Moore

Bob Dylan

Van Morrison

Morphine

Flere arrangører slåss for å få Björk i sommer, deriblant Nattjazzen, Vestfoldfestspillene og Quartfestivalen.

Rockarrangørene hevder at andre typer festivaler tar deres artister.

Fordi Vestfoldfestspillene ikke er en rockfestival, får den langt mer statstøtte: 1,35 millioner kroner - mot Quartfestivalens 300000.

- Det blir ingen kamp på like vilkår. Dette er ikke fair, sier leder Toffen Gunnufsen i Quartfestivalen.

Rock sikrer

I år har Vossajazz fått rockartisten Elvis Costello og countryrockeren Joe Ely, artister som like gjerne kunne spilt på Norwegian Wood og Down On The Farm.

Lars Mossefinn i Vossajazz mener det er viktig at jazzfestivaler arrangerer konserter med rockartister.

Han hevder at det er med på å sikre inntekter, samtidig som det trekker et annet og langt større publikum til festivalen.

- Men heller ikke vi er fornøyd. Hvorfor har Kongsberg Jazzfestival fått én million kroner i statsstøtte, 200000 mer enn oss?

Markedskrefter

Mossefinn hevder at markedskreftene i større grad har hjulpet rockfestivalene med kjente og populære artister. Det er grunnen til at de tradisjonelt får mindre støtte.

- Men er ikke en rekke av artistene på både Quartfestivalen og Down On The Farm like smale som på en jazzfestival?

- Jo, det kan nok stemme, det.

- Vossajazz blir subsidiert med 55 kroner per billett over statbudsjettet, mens Quartfestivalen får 15 kroner og Down on the Farm 27 kroner. Likevel kjemper dere i en viss grad om de samme artistene. Er ikke dette en «kamp» på samma arena, men på ulike vilkår?

- Jo, jeg kan til en viss grad forstå at rockarrangørene er misfornøyde, sier Mossefinn, som ikke ønsker noen «krig» med rockerne.

Lobbyvirksomhet

Etter at rockfestivalene kom med på statsbudsjettet på samme måte som festivalene for jazz, klassisk musikk og samtidsmusikk, hadde de regnet med mer støtte.

- Vi håpet på å bli behandlet på samme måte som jazzen, sier Tom Skjeklesæther i Down On The Farm, som fikk en økning på 25000 kroner til 125000.

I går drev Skjeklesæther lobbyvirksomhet på Stortinget sammen med Norwegian Wood-sjef Jørgen Roll. Stortingsrepresentant Jon Olav Alstad vil ta opp de påståtte skjevhetene i spørretimen - når kulturministeren er kommet fra OL i Japan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!